Megállapodást írtak alá a veszprémi piarista templom használatáról

Létrehozás: 2009. november 02., 10:52 Legutolsó módosítás: 2009. november 02., 10:57

Veszprém – A Veszprémi Érsekség, a tábori püspökség és a honvédség képviselői megállapodást írtak alá a veszprémi Szent Imre-templom használati jogáról. Forrás: Magyar Kurír

A megállapodást Szűcs Pál mérnök ezredes, a veszprémi helyőrség parancsnoka, Márfi Gyula veszprémi érsek és Bíró László tábori püspök írta alá október 29-én Veszprémben, az érseki palotában.

A várbeli Szent Imre (volt piarista) -templomot ezentúl katonák is használhatják: a csütörtökön aláírt megállapodás szerint a helyőrség szentmiséket, esküvőket, keresztelőket tarthat, az előre egyeztetett időpontban a főegyházmegye más rendezvényt itt nem szervez olvasható a Napló című megyei napilap honlapján. A templom továbbra is az egyház tulajdonát képezi, a főegyházmegye azt vállalta, hogy alkalmanként rendelkezésre bocsátja.

Az ünnepi alkalommal Szűcs Pál mérnök ezredes, veszprémi helyőrségparancsok és Bíró László püspök köszönettel fogadták a lehetőséget; elhangzott, hogy a helyőrségnek évtizedek óta nem volt temploma, egyházi kapcsolata. Márfi Gyula érsek arra hívta fel a figyelmet, a katonák is úgy lehetnek teljes értékű emberek, ha a keresztény értékrendet követik, ha vannak vallási ismereteik, van hitük, moralitásuk, erkölcsiségük.

Az aláírás napján szentmisére is sor került, amelyen összesen 12 pap vett részt. Márfi Gyula érsekkel koncelebrált Bíró László tábori püspök, Nagy Károly, a veszprémi székesegyház plébánosa és számos tábori lelkész – tájékoztatta a Magyar Kurírt Márfi érsek.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben