Megáldották a pannonhalmi bazilika új harangját

Létrehozás: 2010. szeptember 15., 15:39 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 15., 15:40

Pannonhalma – Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szeptember 12-én, vasárnap megáldotta a Szent Márton-bazilika új, Szent Istvánról elnevezett harangját. Forrás: Magyar Kurír

Az új harang megáldására a pannonhalmi szerzetesközösség, nagyszámú vendég, a pannonhalmi gimnázium diákjai és szüleik jelenlétében került sor a vasárnapi konventmise kezdetén. A szentelés liturgiájában Áment Lukács, a bazilika custosa mutatta be a harangot, arra a kérdésre keresve választ, hogy szükséges-e a harangot önteni a XXI. században.

Homíliájában Várszegi Asztrik főapát a harangról mint Krisztus-szimbólumról beszélt, amely Krisztus istenemberi mivoltát jeleníti meg: összekapcsol Istent és embert. A harang földből és fémből lesz, de a magasban tölti be rendeltetését, Isten szavát közvetíti az embernek, s az ember kiáltását közvetíti Isten felé. Mindannyiunknak az a hivatása, hogy meghalljuk Isten igéjét, és magunk is haranggá váljunk a teremtett világ számára – mondta a főapát.

A bazilika tornyába való beemeléskor a 2,3 tonnás Szent Márton-harang köszöntötte az új, 800 kg-os, fisz-hangolású harangot, amelyet Przemyślben, Janusz Felczińsky műhelyében öntötték ez év tavaszán. Az új harang a régiekkel együtt az „Ah, hol vagy magyarok…” kezdetű népének pentaton dallamába illeszkedik, amelyet egy majdani ötödik darabbal kiegészülve a pannonhalmi harangok fognak játszani minden órában.

További képek:

http://magyarkurir.hu/?m_id=1&m_op=view&id=34119&rovat=1

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben