Megáldották a domonkos rendházat Debrecenben

Létrehozás: 2010. június 29., 07:06 Legutolsó módosítás: 2010. június 29., 07:07

Debrecen – A magyarországi domonkosok debreceni házának megáldására került sor június 27-én, a Szent László Domonkos-plébániatemplomának búcsúján, amelyen Bosák Nándor megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be, fiatalokat részesített a bérmálás szentségében, majd megáldotta az új rendházat. Forrás: Magyar Kurír

A középkorban a XIII. században közel egy évszázadig működtek a domonkosok Debrecenben. Évszázadok múlva, 1942-ben tértek újra vissza a városba, s akkor a Füredi úton vásárolt telken kezdték szolgálatukat, majd 1946-ban elkezdték egy nagy templom és kolostor építését a Bem tér és a Hadházi utca sarkán. A rendek 1950-ben történt feloszlatása után a domonkosok elhagyták Debrecent, s az épülő templom köveit a lakosok széthordták.

20 évvel ezelőtt, 1990 szeptemberében tértek újra vissza a szerzetesek a Füredi utcába. Új rendházuk építése 2004-ben kezdődött a korábbi szükségkápolna és papi lakás helyén. Ennek első része 2007-re készült el. Ez magába foglalja a plébánia hivatalos helyiségeit és a közösségi nagytermet, mely otthont adott a 2007-ben alapított II. János Pál Intézetnek is. A rendház belső terének befejezése a közelmúltban megtörtént, s ennek megáldására került sor az idei templombúcsú alkalmából.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben