Még várni kell a felújított Mátyás-templomra

Létrehozás: 2009. július 13., 08:07 Legutolsó módosítás: 2009. július 13., 08:08

Budapest – Több mint kétszer annyiba kerül a Mátyás-templom felújítása, mint ahogyan azt eredetileg tervezték. A kulturális tárca 2005-ben 3,7 milliárd forintot különített el a rekonstrukcióra és azt ígérték, 2010-re végeznek a munkákkal, de még a templom tatarozását sem fejezték be, az épület belső munkáihoz pedig még szinte hozzá sem kezdtek. Forrás: borsod online

Ezért áprilisban módosítottak a szerződésen: a kivitelezőnek csak 2012-ben kell teljesen felújítania az épületet, ami most már majdnem 8 milliárd forintba kerül – számolt be az RTL Híradója.

Több évszázados, falról lemálló freskók, évek óta felállványozott torony. Az évente 1 millió látogatót vonzó Mátyás-templomot még 2005-ben kezdték felújítani, mert életveszélyessé vált. A határidőt azonban a kivitelező nem tudja tartani. Bár az épület tulajdonosa a Katolikus Egyház, a már 4 éve folyó rekonstrukcióra nem adtak pénzt. Azt mondják, azért mert nekik nincs miből. Az egyház olyan munkákban vesz részt, amelyek nem részei ennek az állami beruházásnak. Egy 100 milliós harangrekonstrukció például önmagában is meghaladja a plébánia gazdasági erejét – mondta Mátéffy Balázs, múzeumigazgató.

A kulturális minisztérium 2005-ben 3,7 milliárd forintot különített el a műemlék teljes felújítására. Ez az összeg a később felmerülő problémák miatt folyamatosan nőtt. 2007-ben már 6,7 milliárdra rúgott, azért mert időközben kiderült: az épület falait és alapjait meg kell erősíteni, hogy ne dőljön össze a munkálatok alatt. Ráadásul a templom körül egy középkori temetőt is találtak, amit fel kellett tárni. De nem csak ezek jelentettek akadályt. Rendkívül bonyolulttá tette a helyzetet, hogy a templom idézőjelbe tett működését majdnem teljes körűen akarta a plébánia a felújítás alatt is használni – mondta Somody Béla, az Oktatási és Kulturális Minisztérium beruházási igazgatóságának helyettes vezetője.

A Mátyás-templom külső munkálataival az ígéretek szerint októberre végeznek. A legújabb tervek szerint a teljes épületet 2012-re újítják fel.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben