Lezárultak a jelölések a református egyházi tisztségviselőkre

Létrehozás: 2008. október 14., 12:47 Legutolsó módosítás: 2008. október 25., 16:14

Forrás: MTI

Budapest - Lezárultak a jelölések a református egyházmegyei, egyházkerületi és zsinati új tisztségviselőkre, többek között a püspökökre - mondta az MTI-nek Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke.

Az egyházmegyei tisztségekre - esperesek, espereshelyettesek, gondnokok, gondnokhelyettesek - szóló jelöltek névsorát október 31-ig összesítik a református egyház törvénye alapján az egyházmegyei választási bizottságok, és megállapítják, hogy kik azok, akik elegendő szavazatot kaptak.
Október 31-ig összesítik a jelölteket, ezután a választási bizottságok kiküldik a listát az egyházközségekhez. A gyülekezetek presbitériumai november 30-ig titkos szavazással megválasztják az egyházmegyei, egyházkerületi és zsinati tagokat. Így a püspökök személye is a legalsó szinten, az egyházközségekben dől el.
Bölcskei Gusztáv elmondása szerint hivatalosan december 31-én jár le a tisztségviselők hatéves mandátuma. Decemberben megalakulnak az egyházmegyei közgyűlések, majd legkésőbb február 28-án megalakul az új református zsinat.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben