Külügyminisztériumi elismerést kapott Németh László

Létrehozás: 2009. november 26., 18:17 Legutolsó módosítás: 2009. november 26., 18:23

Budapest – Balázs Péter külügyminiszter „A Magyar Külügyek Szolgálatáért” érdemérmet adományozta Németh Lászlónak „a Magyar Köztársaság és a Szentszék közötti kapcsolatok érdekében kifejtett több mint egy évtizedes hatékony és szakszerű tevékenységéért”. Az elismerést november 25-én ünnepség keretében adta át a lelkipásztornak Balassa János, hazánk vatikáni nagykövete. Forrás: Magyar Kurír

Sajátos feladatköréből fakadó igényként jelentkezett, még Tar Pál nagykövet idejében, hogy a szentszéki nagykövetség munkáját – a két világháború közötti gyakorlatot felújítva – egyházi személy is segítse tanácsaival. A feladatra a jelentős helyi tapasztalattal rendelkező Németh Lászlót, a Pápai Magyar Intézet rektorát, az olaszországi magyarok főlelkészét kérték fel, aki – amint azt Balassa János nagykövet köszöntőjében kiemelte – azóta számtalanszor bizonyságát adta, hogy szakértelmével, tudásával, kapcsolatrendszerével mindig a magyar–szentszéki kapcsolatok ápolásáért, azok javításáért tevékenykedik.

A Magyar Külügyminisztérium által 2007-ben alapított kitüntetés gróf Andrássy Gyulát, az Osztrák-Magyar Monarchia közös külügyminiszterét, illetve a magyar címert ábrázoló, Kósa István tervezte ezüstéremben ölt testet. A külügyminiszter évente legfeljebb tíz magyar vagy külföldi személynek adományozza, akik a magyar külügyek terén végzett kiemelkedő munkásságukkal, szakmai tevékenységükkel kimagasló érdemeket szereztek. Az idén Németh Lászlóval együtt összesen négyen részesültek ebben az elismerésben.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben