Kiszorulnak a jezsuiták a Pilisből?

Létrehozás: 2008. november 26., 10:47 Legutolsó módosítás: 2008. november 26., 10:48

Dobogókő - A jezsuita rend egy magánbefektetői csoportnak adja ki a dobogókői hotel és konferencia központ működtetését. A keresztény társaság a régi értékek megtartásával, de hatékonyabban fogja működtetni a pihenőközpontot, sőt, szájsebészeti klinika is nyílik a Pilis egyik legszebb csúcsán. Forrás: Heti Válasz

A Heti Válasz egy korábbi számában az erkölcsös kapitalizmus kérdését feszegettük, és a gazdasági válság kapcsán felmerült: lehet-e ezt jól csinálni, vagy ördögtől való minden, ami pénz? Kiss Ulrich jezsuita interjúnkban azt mondta: az egyház hitelességére épülő bankot kellene alapítani, ami hosszútávon működőképes, nyereséges, de tisztességes szervezet volna. Sokszor láthatjuk, hogy fontos feladatokat ellátó intézmények, alapítványok szűkös erőforrásokból dolgoznak, keményen megküzdenek az egy százalékért, hogy küldetésüket teljesíthessék. Talán természetes is ez a jelenség, hiszen ahol nem a profittermelés a fő feladat, ott nehezebb bevételekhez jutni.

A jezsuiták dobogókői Manréza lelkigyakorlatos házának is szembe kellett néznie a konfliktussal: hogyan lehet fenntartani egy több épületből álló intézményt úgy, hogy az életképes legyen, de a benne dolgozó szerzetesek azzal foglalkozhassanak, ami a hivatásuk: lelkigyakorlatok vezetésével. A jezsuita rend alapítója Loyolai Szt. Ignác a spanyol Manresa faluban írta meg nagy hatású művét, a Lelkigyakorlatokat, ami, mint mondják, „több szentet adott az egyháznak, mint ahány betűje van". Innen származik a rend számos házának neve, s egyik legjellemzőbb tevékenységük, a lelkigyakorlat-vezetés. Az ignáci lelkigyakorlat középpontjában az imádság és a mély csend áll, akár egy hónapon keresztül is, és Dobogókő szépsége és nyugalma az egyik legalkalmasabb hely erre.

Egy ilyen ház fenntartása azonban nem olcsó, így a rendszerváltás után, amikor az intézmény Sajgó Szabolcs vezetésével megkezdte működését, egy konferencia- és pihenőközpontot is alapítottak mellette, hogy a hotel bevételei finanszírozzák a lelkigyakorlatos ház költségeit. A rendszer sokáig működött, hiszen diákoknak, nagycsaládosoknak, és mindenkinek, akinek szüksége volt rá, engedményeket tudtak adni a szállásdíjból.

Ennek ellenére nagy teher volt a jezsuitáknak a szálló működtetése. A rend tehát más megoldást keresett, hogy a lelki vezetésre is több energia juthasson, és a hotel is jobban működjön. Jancsecz Péter szájsebész vezetésével a szállodát profi csapat fogja üzemeltetni, és az eddigi szolgáltatások mellett fogászati és szájsebészeti klinikát hoznak létre. A megújult szálloda immár Hotel Dobogókő néven fogja támogatni a lelkigyakorlatokat. Az intézmény azonban nem akarja elveszíteni régi arculatát, ezért, mint hangsúlyozzák, keresztény szemlélettel állnak a feladat elé. A befektetői csoport tagjai egészségügyi és gazdasági szakemberek, részben korábban is baráti viszonyban voltak a jezsuitákkal, így a rend bízik benne, hogy a hotelnek és a lelkigyakorlatos háznak egyaránt előnyére válik ez a változás.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben