Kislétai gyilkosság – Ökumenikus szertartás szerint temették el a meggyilkolt asszonyt

Létrehozás: 2009. augusztus 10., 14:34 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 11., 13:29

Kisléta – Ökumenikus gyászszertartás szerint helyezték örök nyugalomra a kislétai gyilkosság áldozatát, a 45 éves Balogh Máriát pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros köztemetőjében. A temetési szertartáson a református és katolikus egyházak képviselői mellett a roma szervezetek, a minisztériumok, és a rendőrség képviselői is, valamint az országos cigányönkormányzat és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat képviselői is ott voltak. Forrás: reformatus.hu, C-Press

Kislétai gyilkosság – Ökumenikus szertartás szerint temették el a meggyilkolt asszonyt

Fotó: Stiller Ákos / hvg.hu

A kislétai temetőben mintegy ezer ember búcsúzott el az áldozattól; a gyászolók a szertartás kezdetén egyperces néma felállással emlékeztek a meggyilkolt asszonyra. Balogh Máriát hétfőre virradóra kislétai otthonában lőtték agyon ismeretlen támadók, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették.

A rendőrség nagy erőkkel képviseltette magát a helyszínen, viszonylag kevés ember volt az utcákon. Rengeteg autó állt a temető felé vezető úton, tíz métereként rendőr vigyázzta a rendet. Az országos és helyi média is jelentős számban képviseltette magát.

A szertartáson Somogyi Katalin református lelkész és Horváth János római katolikus plébános búcsúzott az áldozattól, röviden ismertetve életútját.

A református lelkésznő brutális gyilkosságnak nevezte a történteket és hangsúlyozta: nemcsak Kisléta, hanem az egész ország lakossága részvétet érez a hozzátartozók iránt. Kiemelte, hogy segíteni kell az életben maradt kislányon, be kell gyógyítani testi sebeit és enyhíteni kell anyja elvesztésének fájdalmán.

„Tragikus, ami történt, nem volt aki segítségére siessen Máriának, sajnos meg kellett halnia. Eredendő bűnei miatt halandó az ember, de az még szörnyűbb, amikor ember embernek lesz gyilkosa. A 13 éves kislány testi-lelki sebei sokáig megmaradnak még, a legdrágább kincsét veszítette el, az édesanyját” – mondta a református lelkésznő, aki a bibliai Káin és Ábel történetét segítségül hívva, arra figyelmeztetett:

„A jelen korunk gonosz Káinjai rejtőzködnek szemünk elől, de köztünk élnek. Fontos, hogy minden gyilkos megkapja méltó büntetését, úgy embertől (rendőrség, bíróság), mint Istentől.”

A református búcsúztatás után a római katolikus plébános is elbúcsúztatta az elhunytat.

A temetés ideje alatt többen rosszul lettek, vélhetően a stessznek és pszihés köszönhetően. Temetés végén a sajtó munkatársai ellen, a részvevő gyászolók indulatosan kirohantak. Szerencsére komolyabb atrocitás nem történt.

A 45 éves kislétai asszony sírjánál rokonok, közeli és távolabbi településekről érkezett gyászolók, valamint politikusok és állami vezetők helyezték el az emlékezés virágait és koszorúit.

A temetési szertartást követően Molnár Csaba kancelláriaminiszter az alábbiakat nyilatkozta a jelen lévő sajtó képviselőinek: „Szörnyű bűntett történt, melyet most méltó végtisztesség követett. Az elhunyt sírján a Magyar Köztársaság koszorúja is helyet kapott, jelezve ezzel azt is, hogy akik elkövették a romagyilkosságot, azok az egész magyar társadalom ellenségeivé váltak."”

Vajon a 13 kislány, hogy fogja elviselni az édesanyja elvesztését. A temetésén nem vehetett részt, és az anyukájától még csak el sem búcsúzhatott...

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben