Keresztény Ifjúsági Találkozó volt Debrecenben

Létrehozás: 2011. március 21., 11:48 Legutolsó módosítás: 2011. március 21., 11:48

Debrecen – Keresztény Ifjúsági Találkozót (KIT) rendeztek március 18-án a debreceni Szent József Gimnázium és Kollégiumban. Forrás: Magyar Kurír

A régió hagyománya szerint a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területén található keresztény oktatási intézmények évente találkoznak. A házigazdával együtt kilenc középiskola, a Debreceni Református Kollégium, a Református Kollégium Dóczy Gedeon Gimnáziuma, a Nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium, a nagyváradi Don Orione Líceum, a hajdúdorogi Görög Katolikus Gimnázium, a debreceni Svetits Gimnázium, a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium és a kisvárdai Szent László Szakközépiskola diákjai és tanárai ünnepeltek együtt Szent József neve napja alkalmából.

Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök a résztvevőket ünnepi liturgia keretében köszöntötte a Szent Anna-székesegyházban. A főpásztor Szent József felelősségteljes szerepvállalására hívta fel a figyelmet, majd, mivel a debreceni gimnázium a piarista gimnázium jogutódja is, Kalazanczi Szent Józsefre, a piarista rend alapítójára is emlékezett. A rendalapító összegyűjtötte a Róma utcáin céltalanul kószáló gyermekeket, és nevelőket maga köré gyűjtve nevelte őket. Kalazanczi Szent József a pedagógusoknak mutatott példát az ifjúság helyes nevelésére – mutatott rá a főpásztor. 

A nap vezérfonala a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett Család éve,  így az előadások, tanulmányi versenyek a családdal kapcsolatos témákat, kérdéseket dolgoztak fel. Az intézmény 220 diákja mellett 200 diák és 50 tanár mutatkozott be rövid színpadi előadással. A tanulmányi versenyekben történelmi vetélkedő, nyelvi versenyek, matematika, fizika, földrajz, hittan tantárgyi próbák mellett a művészi-gyakorlati készségek is helyet kaptak (versmondás, népdaléneklés, íjászat, elsősegélynyújtás, fizikai-kémiai kísérlet-bemutató, képzőművészeti kiállítás az iskola galériájában).
   
A házigazda iskola is bemutatkozott. Ennek során néhány kiemelkedő projekt eredményeit is bemutatták, többek közt a 2010 márciusa óta zajló Historia est magistra vitae című audiovizuális emlékgyűjtő projektet, melynek támogatottjaként a Szent József Gimnázium az Európai Unió és a magyar állam finanszírozásával egy mini filmstúdiót hozott létre, ahol a diákok azokat a felvételeket szerkesztik és digitalizálják, amelyeket a régió területén az 1939–1990 közötti időszakot megélt riportalanyokkal készítettek. Az iskola másik nagy vállalása az Osztrák Kémikusok Egyesülete által kiírt, Kémiával az energiáért című pályázat, melynek keretében a Szent József Gimnázium tanulói a galvánelemek felhasználhatóságát vizsgálják.

A nap során a diákok a Vöröskereszt Területi Szervezete segítségével a korszerű és szakszerű életmentés alapismereteit sajátíthatták el, és megismerkedtek a defibrillátor működésével.

A találkozó után a fiatalok hitükben erősödve, új barátságokkal, szellemi-lelki kincsekkel térhettek haza, hogy mindennapjaikban megvalósíthassák a nap mottóját: „A szeretet futván fut, örül, szalad és fel nem tartóztatható. Mindent elhagy, hogy mindent elnyerjen!” (Kempis Tamás)

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben