Katolikus kisgyerekesek farsangját tartották Székesfehérváron

Létrehozás: 2011. február 15., 14:06 Legutolsó módosítás: 2011. február 15., 14:07

Székesfehérvár – Vízkereszt, vagyis a karácsonyi ünnepkör zárónapja után kezdődött el a farsang időszaka, amely a húsvétvasárnapot megelőző negyvennapos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül. A farsang utolsó napjának elnevezése, a húshagyókedd a hús elhagyását, a böjt kezdetét jelöli. Forrás: Magyar Kurír

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök a Család éve egyházmegyei programjában fontosnak tartotta, hogy meghirdesse a gyermekfarsangok szervezését az egyházközségekben is. A főpásztor arra kérte a plébánosokat, hogy az ünnepi szórakozást, az életörömet és vidámságot sugárzó rendezvényeket használják fel az emberi kapcsolatok építéséhez.

A székesfehérvári bazilika ifjúsági közössége indította el a sokéves hagyománnyal rendelkező farsangi bált a Szent István Művelődési Házban. Mára a szervező közösség tagjai kisgyermekes szülőkké váltak, így az ifjúsági program kisgyermekes, családi programmá alakult át az elmúlt években.

A bálon a gyerekeket különféle társas- és ügyességi játékok várták. A teremben terített asztal hívogatta az éhes-szomjas, játékban elfáradt résztvevőket. A bál különleges pillanatai közé tartozott a jelmezesek díjazása. Háromfős zsűri bírálta el a megjelent több mint 100 fős jelmezes társaságot. Mindenkinek jutott díj, a legjobb jelmezeknek járó jutalmat Spányi Antal püspök, a zsűri elnöke adta át.

Míg a gyermekek önfeledten szórakoztak, a szülők egymással beszélgettek, a délután arra is alkalmat adott, hogy a felnőttek megoszthassák gondolataikat a megyés főpásztorral.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben