Júniusban alapkőletétellel indul a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet iskolaépítése Haitin – Sátorokban már most is tanítanak

Létrehozás: 2010. április 28., 10:18 Legutolsó módosítás: 2010. április 28., 10:20

Budapest – Összesen 22 ideiglenes óriás sátortanteremben kezdődött meg eddig a tanítás Leogane és Darbonne településeken, melyek közül kettőben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet hozzájárulásával folyik az oktatás. A hazai nagy karitatív szervezet hosszú távon azt vállalta, hogy a földrengés sújtotta Haitin két iskolaépület teljes újjáépítéséhez járul hozzá – tudta meg az evangelikus.hu a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet sajtóközleményéből.

Az előkészítést követően, a tervek szerint 2010. június elején kezdődhet el az építkezés, mely az év végén fejeződik be. Az új épületek elkészültéig pedig sátoriskolákat és tanszereket biztosít 2500 tanuló számára a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, amely az ACT Alliance tagjaként, több partnerével együtt vesz részt a földrengés- és hurrikán biztos intézmények kialakításában. 

Lehel László, a Segélyszervezet igazgatója elmondta: „A tragikus élmények okozta sokk miatt sokan még ma sem mernek visszamenni az épen maradt, biztonságos épületrészekbe sem. Az új iskolaépületeket a megmaradt törmelékek felhasználásával és a helyi emberek bevonásával földrengésbiztosra fogjuk megépíteni. Ez lelki segítséget is nyújt majd a szörnyű katasztrófát követő trauma feldolgozásában.” 

A Darbonne-i St. Esprit sátoriskolában 50 tanár és 40 fős kisegítő személyzet dolgozik, akik közül sokan átmenetileg az iskolaudvaron felállított sátortáborban is élnek. Az iskola igyekszik minél több diáknak oktatási lehetőséget biztosítani, ezért befogadja a környéken élő gyerekeket is, akikkel a sátoriskolát használók létszáma így mintegy 4000 főre növekedett.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet helyi és nemzetközi partnereivel együttműködésben az idősebb, tanulni vágyók számára ingyenes esti iskolákat is tart. Az itt lakó túlélőknek pedig a trauma feldolgozásában nyújtanak segítséget a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet partnerszervezeteinek pszichológusai. A több turnusban tanuló általános iskolás diákok mellett 300 óvodás és 300 szakiskolás számára is helyet biztosítanak az ideiglenes tantermek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben