Jótékonysági est volt Szombathelyen

Létrehozás: 2010. június 16., 09:39 Legutolsó módosítás: 2010. június 16., 09:56

Szombathely – A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász gyűjtése nyomán eddig 140,7 tonna segélyszállítmány jutott el az árvízsújtotta területekre. Június 14-én jótékonysági estet tartottak, amelyen részt vett Kocsis Fülöp hajdúdorogi és Veres András szombathelyi megyéspüspök. Forrás: Magyar Kurír

A jótékonysági estet már hetek óta adománygyűjtés előzte meg. Olyan (vasi, zalai, észak-magyarországi) vállalkozó is mindig akadt, aki teherautójával elvitte az árvíz sújtotta területekre az élelmiszert, vizet, ruhaneműt, paplant, gumicsizmát, fertőtlenítőszereket.

Az est a Vas Népe napilap, a Szombathelyi Televízió és az Agora Kulturális és Turisztikai Központ és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közös szervezésében jött létre, a műsort a helyi televízió és a vasnepe.hu élőben közvetítette. A fellépők között volt a kőszegi Ataru ütősegyüttes, a Camerata Pro Musica vonós kamarazenekar, Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színésze, a Boglya Népzenei Együttes által kísért Ungaresca Táncegyüttes, illetve a Morális Fixáció nevű zenekar. 

A műsorszámok között az est Észak-Magyarországról érkezett vendégei lehetőséget kaptak arra, hogy megköszönjék az adományokat. Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye püspöke kifejtette: mindenképpen szerette volna személyesen megköszönni a segítséget, ezért is utazott el a jótékonysági rendezvényre. Hozzátette: az árvíz sújtotta területeken egyre elcsigázottabbak az emberek, összefogásuk azonban határtalan. Kocsis Fülöp köszönete jeléül egy kézi festésű ikont adott át Veres András szombathelyi megyéspüspöknek.

A jótékonysági esten ugyancsak szót kapó Szokira János görög katolikus paróchus. A Hajdúdorogi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta: az észak-magyarországi események Isten és ember párbeszédeként is értelmezhetők. Az emberek ugyanis megmutathatják, hogy Isten dicsőségére, szabad akaratukból képesek jó ügyet szolgálni. (Amint tette az a fuvarozó, aki bevallotta Szokira Jánosnak, hogy eleinte még maga sem értette, miért segít, megérkezve Észak-Magyarországra azonban világossá vált számára, hogy szolgálata miért is annyira fontos.)

Árvai Ferenc, az Egri Egyházmegyei Karitász igazgatója szintén megköszönte a felajánlásokat, s mint elmondta: az ottaniak tudják, s nagyra értékelik az ország nyugati felén élők szolidaritását.

Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta: nem számított ennyi adományra. Az egyházmegyei Karitász május 22-e óta 140,7 tonna segélyszállítmányt juttatott el az árvíz sújtotta térségbe, összesen 37 millió 642 ezer forint értékben. A korábbi és a jótékonysági rendezvényen folytatott gyűjtés nyomán közel 700 ezer forint gyűlt össze, amelyet szintén eljuttattak a bajbajutottaknak.

További részletek és képek az egyházmegye honlapján találhatók.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben