Imádkozzunk együtt!

Létrehozás: 2009. január 16., 08:45 Legutolsó módosítás: 2009. január 16., 08:46

Budapest - Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét a budapesti Szent István-bazilikában tartandó istentisztelettel - mondta Bóna Zoltán, a szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára. Forrás: MTI

Az ökumenikus imahét hivatalos nyitó istentisztelete egyúttal a katolikus, a református és az evangélikus egyház által közösen meghirdetett Biblia éve ünnepi lezárása lesz - tájékoztatott.

A nyitó szertartáson szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, igét hirdet Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke. A Biblia évét D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyar Bibliatársulat elnöke zárja le - közölte.

Bóna Zoltán kitért arra, hogy a liturgián részt vesznek a MEÖT tagegyházainak - így az evangélikus, a református, a metodista, a baptista, az anglikán és több ortodox egyház - püspökei, vezető lelkipásztorai, valamint katolikus egyházi vezetők.

Ugyancsak az ökumenikus imahét keretében a Deák téri evangélikus templomban vasárnap Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Gáncs Péter déli kerületi evangélikus püspök tart közös istentiszteletet. Az eseménysorozat zárása január 25-én a budapesti Magyar Szentek Templomában lesz a MEÖT ifjúsági bizottságának szervezésében, a hét folyamán pedig a legtöbb egyházközségben tartanak esti imákat - folytatta.

Mint mondta, a január 18-25. közötti ökumenikus imahéten a keresztények egységéért imádkoznak a hívek. A programsorozat 2009-es vezérigéje, azaz bibliai mottója Ezékiel próféta könyvéből való: "...legyenek eggyé kezedben". Ez az ószövetségi ige utal Izrael népének politikai széttagoltságára, ma pedig a kereszténység egységre törekvésének is tömör összefoglalása - mutatott rá.

Bóna Zoltán arról is beszélt, hogy 1908 óta rendezik meg az ökumenikus imahetet, amelyen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és kizárólag az Egyesült Államokban, Graymoorban tartották meg. A 101 éves tradíciót abban a tekintetben követik, hogy az imahétbe mindig beleesik január 25., Pál apostol megtérésének hagyomány szerinti időpontja.

Az ökumenikus imahétre 1968 óta készítenek imafüzeteket, amelyeket elküldenek a világ minden tájára, hogy a helyi nyelvekre lefordítsák. Az imahét mottója Magyarország társadalmának is ad útmutatót, mégpedig azt, hogy "van a megbékélésnek útja, lehetősége" mind politikai, mind a társadalmi ellentétek tekintetében - mondta.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben