Imádkoznak a nemzetért a jezsuiták

Létrehozás: 2010. február 19., 08:41 Legutolsó módosítás: 2010. február 19., 08:43

Budapest – Péntek este kezdőik az Ima a nemzetért elnevezésű, hat alkalomból álló programsorozat a budapesti Jézus szíve jezsuita templomban, amelyen katolikus püspökök tartanak szentmisét – tájékoztatott Vértesaljai László jezsuita templomigazgató. Forrás: MTI

A nagyböjt időszakához kötődő programok keretében péntek esténként keresztutakat, illetve szentmiséket tartanak. Az első liturgián Beer Miklós váci megyéspüspök prédikál, Csókay András idegsebész pedig beszédében tesz tanúságot a keresztény hit mellett. Az est témája „sebtől gyógyultan – sebem a gyógyulásom” lesz – közölte.

Mint mondta, a jövő pénteki alkalmon a prédikációt Veres András szombathelyi megyéspüspök mondja, mellette Eperjes Károly színművész tart a tervek szerint beszédet a „Felelősség Isten és ember előtt" témájában.

Március 5-én a szentmisét Német László nagybecskereki megyéspüspök tartja, Jókai Anna író pedig tanúságot tesz a hitről Együtt! Együtt – könnyebb! címmel.

A rá következő pénteken a liturgiát Balás Béla kaposvári megyéspüspök vezeti, „civil” partnere pedig Tolcsvay László énekes, zeneszerző lesz, mindketten az Újjáteremtés a semmiből elnevezésű témát járják körül.

Március 19-én Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök prédikál, Blaskó Péter színművész pedig a szertartáshoz kapcsolódóan a Kitartás, állhatatosság, szilárdság címmel beszél majd.

A befejező, március 26-i szertartáson Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek hirdet igét, Oberfrank Pál színművésszel együtt a bátorság témájáról szólnak.

A Vértesaljai László által a programsorozathoz kapcsolódó, az MTI-nek elküldött közleményében rámutat: „az egyéni felelősség a haza, a magyar nemzet iránti közügy. Közös ez az ügyünk minden magyar választópolgárral és közös ügyünk ez az Istennel.”

Az iratban a közelgő országgyűlési választásokkal kapcsolatban megjegyezte: „nagy a felelősségünk, mert az elmúlt húsz esztendő legjelentősebb fordulópontjához érkeztünk. Olyan rendkívüli nagy döntés előtt áll a nemzet, amit csak együtt, közösen, a lehető legnagyobb közös szándékkal és akarattal lehet és kell meghozni”.

A jezsuita templomigazgató azt írta: „bizakodás tölt el, mert nemzeti sorsfordulóinkon mindig összeállt millió és millió jóakarat”.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben