Húsz éve indultak újra a magyar diplomáciai kapcsolatok a Szentszékkel

Létrehozás: 2010. február 10., 10:50 Legutolsó módosítás: 2010. február 10., 10:51

Budapest – Húsz éve, 1990. február 9-én írta alá Németh Miklós miniszterelnök és Agostino Casaroli bíboros hazánk és a Szentszék közti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről szóló egyezményt. Forrás: Magyar Kurír

Az akkor sokszorosított eljárással megjelentetett Magyar Kurír híradása szerint az egyezményt délelőtt 11 órakor írták alá az Országház Kupolatermében. Az ünnepségen jelen volt Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Dankó László kalocsai és Seregély István egri érsek, Pozsgay Imre államminiszter, Kovács László külügyminiszter-helyettes és Sarkadi Nagy Barna, az Egyházpolitikai Titkárság vezetője.

Hazánk és a Szentszék diplomáciai kapcsolatai 1945 áprilisában szakadtak meg, a szovjetek által irányított Szövetséges Ellenőrző Bizottság döntésének értelmében – írja a Magyar Kurír 1990. február 10-i száma. Magyarország majd' húsz év múlva, 1964-ben kötött a Vatikánnal részleges megállapodást, amely „rögzítette a nézetkülönbségeket, de tartalmazott megegyezéseket is”. Az egyezmény értelmében hazánkat nagykövet képviseli a Vatikánban, míg a Szentszéket apostoli nuncius Budapesten.

Casaroli az aláírást követő sajtótájékoztatón a miniszterelnök nyilatkozata után elmondta: az egyház illetékesnek tekinti magát az ifjúság nevelésében, a egészségügyben, valamint a szolidaritás jegyében síkra száll a legjobban rászorulók mellett.

Előző nap, február 8-án ünnepi szentmisével emlékeztek meg Mindszenty József hercegprímás elítélésének 41. évfordulójáról. A szentmisén részt vett Agostino Casaroli bíboros és a vele a másnapi ünnepségre hazánkba érkezett delegáció.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben