Hazatért Afganisztánból a Magyar Református Szeretetszolgálat stábja

Létrehozás: 2009. november 11., 19:08 Legutolsó módosítás: 2009. november 11., 19:09

Kabul – Budapest – Egy veszélyes, de sikeres küldetésről tért haza a Szeretetszolgálat két munkatársa a feszültségekkel teli Afganisztánból. Osgyán Dániel nemzetközi munkacsoport igazgató és dr. Schmelczer Iván orvoscsoport vezető az elmúlt 10 napban Kabulban, Pol-E Khumriban és Baghlan tartomány több településén végezte a segélyezési és előkészítő munkát. Forrás: reformatus.hu

A küldetés elsődleges célja az előzetesen kiküldött 4 tonna segélyszállítmány kiosztása volt. A több mint 100 család egy nagyon elszigetelt, veszélyes körzetben él. A Baghlan tartomány Észak-Keleti részén található Nahrin körzetben található 3 pici faluba segélyszervezetek nem nagyon merészkednek be. Az MRSZ munkatársai is csak a tartományban szolgálató magyar Tartományi Újáépítési Csoport (PRT) katonáinak a biztosításával tudta eljuttatni az élelmiszert, ruhát és takarókat a rászoruló családoknak. A szükség és a nyomor leírhatatatlan méreteket ölt a területen. Ezért is nagy szükség volt a téli idő beállta előtt támogatni a családokat, hiszen a rossz idő beállta után ezek a területek már szinte megközelíthetetlenek.

Az MRSZ munkatársai ezenkívül több szinten, több területen tárgyalásokat folytattak az egészségügyi rendszer fejlesztésének lehetőségeiről. A tervezett kórház beindítás végül több kissebb projektté alakult. A tartományban található 6 db formálisan üzemelő Alap Egészségügyi Klinika (orvosi rendelő és ambulancia) berendezését, valamint a tartomány fővárosában, Pol-E Khumriban található Textilgyári Kórház fejleszétését végzi a jövőben a segélyszervezet.

A kórházat 1936-ban alapította a helyben működő üzem a saját dolgozói részére. Az intézményben azóta semmilyen jelentős fejlesztést nem hajtottak vége. Gyakorlatilag a múlt század harmincas éveinek német technológiáját használják ma is orvoslásra. Időközben már nem csak az üzem dolgozóinak, hanem a tartomány teljes lakosságának segítséget nyújtanak. Egyedülálló módon a szegény családoknak térítésmentesen próbálnak segíteni.

A fenti intézmények orvosi műszerekkel és segédeszközökkel való ellátását valamint az orvosok képzését – az új eszközök használatára – készítette elő az MRSZ orvoscsoportjának a vezetője.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben