Hazatért a magyar reformátusok második mentőcsapata is Haitiről – Kilenc napig segítettek

Létrehozás: 2010. február 06., 11:13 Legutolsó módosítás: 2010. február 06., 11:14

Budapest – Péntek délután megérkezett Ferihegyre második haiti útjáról a Magyar Református Szeretetszolgálat mentőcsoportja. Az orvosok és segítők nyugodtabb körülményeket tapasztaltak, s az élelmiszerosztásnak köszönhetően javult a közbiztonság is - mondta a reformatus.hu-nak Osgyán Dániel, a csoport vezetője. Forrás: reformatus.hu

A hat fős csoport - dr. Sári Ferenc orvos, dr. Mikos Borbála gyermekorvos, dr. Juhász Györgyi mentőorvos, az MRSZ készenléti orvoscsoportjának tagja, Albert Tamás mentőállomás vezető, Fodor Gusztáv a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) főkoordinátora és Osgyán Dániel az MRSZ a katasztrófa helyzetek és a nemzetközi programjainak vezetője - múlt hét csütörtökön indult Haiti fővárosába, ahol a januári földrengés miatt 212 ezernek haltak meg. A gyógyszereket és bébiételt is szállító református mentőcsapatnak ez volt a második útja Port-au-Prince-be. Az első csoport a múlt héten érkezett vissza Budapestre. Ezúttal „friss” emberek segítettek Haitin.

Osgyán Dániel szerint nagy változás az első úthoz képest, hogy jelentősen nyugodtabb volt a főváros, mert megkezdődött az élelmiszer segélyek szétosztása, és az ivóvíz ellátás is rendeződött. Az elmúlt időszakban megtöltötték Haiti fővárosát a segítséget nyújtó külföldi orvos csoportok és mentőcsapatok. A magyar reformátusok mentőcsapatának vezetője elmondta, hogy már nem sürgősségi eseteket kellett ellátniuk az orvosoknak, a legnagyobb problémát a fertőzések, lázas megbetegedések és az alultápláltság jelentette.

Az MRSZ csapata naponta átlagosan 150 beteget látak el egy magánklinikán, amelyet tulajdonosa átadott a külföldi orvosoknak, hogy segíthessenek a bajbajutottakon.

A családjuktól elszakadt, vagy árván maradt gyerekeken a nemzetközi segélyszervezetek próbálnak segíteni. A már meglévő árvaházak nem tudnak új gyerekeket fogadni, mert örülnek, ha a sajátjaikat gondozni tudják. A segélyszervezetek ezért sátras táborokat üzemeltetnek árvaházként, ahová „tízesével, húszasával” viszik az árván maradt, utcán kóborló gyerekeket.

Az árvák a legkiszolgáltatottabbak a földrengés sújtotta országban – mondta honlapunknak Fodor Gusztáv. A református lelkész hozzátette: a magyar orvosok megvizsgálták az árvaházban lévő gyerekeket, sőt több száz kiló tápszert és bébiételt osztottak ki. A segítségre jócskán rászorulnak a lesoványodott, kiszáradt, vérszegény gyerekek –fűzte hozzá Fodor Gusztáv.

A Magyar Református Szeretetszolgálat koordinátora szerint még az optimista becslések azt prognosztizálják, hogy legalább öt évre lesz szükség, míg normalizálódik a helyzet Haitin, amely szinte a földdel lett egyenlővé a január 12-i földrengés következtében.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben