Hatszáz éve alapították az Óbudai Egyetemet

Létrehozás: 2010. szeptember 02., 12:57 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 02., 12:58

Budapest – Az Óbudai Egyetem újjáalapításának hatszázadik évfordulójának alkalmából rendeztek konferenciát az intézmény Bécsi úti campusán Államalapítástól egyetemalapításig címmel. A rendezvény fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök, Erdő Péter bíboros, prímás és Juliusz Janusz, hazánk apostoli nunciusa volt. A konferencia előtt megnyitották az egyetem történetéről és a Szent Koronáról szóló kiállítást, megáldották az intézmény kápolnáját és megválasztották Szent Pált az Óbudai Egyetem patrónusának. Forrás: Magyar Kurír / Szilvay Gergely

Rudas Imre, az Óbudai Egyetem rektora megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy hatszáz éve alapította újra az egyetemet Luxemburgi Zsigmond, és hogy 1010 éve volt az államalapítás, ezért a kettős kiállítás az intézmény történetéről és a Szent Koronáról.

Juliusz Janusz apostoli nuncius köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyetem története szoros kapcsolatban van az egyházzal, amelynek nagy része volt Magyarország oktatási hagyományának megszületésében is, hisz ott volt az oktatás kezdeteinél, kivette a részét a feladatokból. Mint mondta, az embert nem elégíti ki a technológia, nyitottnak kell lennie a spirituális értékekre is. Felidézte az európai országok keresztény gyökerét, majd a vatikáni diplomáciáról beszélt. Megfogalmazása szerint ennek lényege az emberek szolgálata.

Fabinyi Tamás evangélikus püspök, a Lutheránus Világszövetség alelnöke a kereszténység és a tudomány kapcsolatát idézte fel, s mint mondta, a előző húsz évben gyümölcsöző volt az egyházak és a tudomány művelőinek kapcsolata. Ez a kapcsolat nagy múltra tekint vissza, hiszen Luxemburgi Zsigmond számára is természetes volt, hogy együttműködnek az egyház és a tudomány emberei. Rámutatott: az evangélikus lelkészek liturgikus ruhája tulajdonképpen a korabeli egyetemi talár. Mint fogalmazott, a hittudomány hídtudomány, ami összeköti mind az egyházakat, mind a tudományokat.

Gáti József, az egyetem kancellárja először Szent István Intelmeiből idézett, majd megnyitotta a két kiállítást és bemutatta az egyetem történetét feldolgozó könyvet.

Pákozdi István egyetemi lelkész vezetésével Juliusz Janusz és Fabinyi Tamás ünnepélyesen megáldotta és megnyitotta az egyetem Doberdó úti kis kápolnáját, majd megválasztották Pál apostolt az egyetem védőszentjévé.

Ezután kezdődött meg a kétnapos konferencia, amelyben az államalapítás 1010. évfordulója alkalmából a Szent Koronáról és az államalapításról, az államiságról, valamint a középkori egyetemekről hallhatnak előadásokat az érdeklődök. Szeptember 1-jén, szerdán leleplezik Zsigmond király szobrát, az ünnepségen Bús Balázs, a III. kerület polgármestere is tiszteletét teszi.

A kiállításon megtekinthető a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2000-ben kiállított Szent Korona-hologram-vitrin, amit a Fizika Tanszék Holográfia Csoportja készített.

A kiállításon, amelyet Érszegi Géza, a Magyar Országos Levéltár nyugdíjazott munkatársa rendezett, Szelényi Károly fotóit mutatják be, amelyeket a Szent Koronáról, a korona hazaszállításáról készített. Mint a művész a Magyar Kurírnak elmondta, a fotózás nehéz feladat volt, mert a különböző anyagok – drágakövek, fémek – máshogy reagálnak a fényre. Mint mondta, a  korona fotózása bonyolult, de jól sikerült állomása volt a műtűrgyfotózás történetének.

Az ország második egyetemét 1395-ben hozta létre Luxemburgi Zsigmond IX. Bonifác pápa alapító bullájával. A király 1410-ben úgy látta jónak, ha újjáalapítja az egyetemet. Az első alapításról 1995-ben emlékeztek meg az ELTE-n. A mai Óbudai Egyetem a Budapesti Műszaki Főiskola jogutódja, és 2010. január elsejével vette fel mai nevét (latinul Universitas Budensis), így az egyik legújabb egyetemünknek is tarthatjuk. Az egyetem hétfőn, augusztus 30-án tartotta tanévnyitóját.

Az Óbudai Egyetem Budapesten és Székesfehérváron mintegy negyvenötezer négyzetméteren, mint az ország egyik legnagyobb műszaki egyeteme folytatja oktatási és kutatási tevékenységét. Öt karán (a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki, a Keleti Károly Gazdasági, a Neumann János Informatikai, a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karon) több mint tizenkétezer hallgató folytat tanulmányokat.

A konferencia programja itt olvasható.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben