Gödöllőre érkezik a Betlehemben meggyújtott láng

Létrehozás: 2009. december 11., 15:02 Legutolsó módosítás: 2009. december 11., 15:03

Gödöllő – Betlehem – December 13-án, advent harmadik vasárnapján 16 órakor Gödöllőre érkezik a láng, amelyet Betlehemben, a Születés templomában gyújtottak meg. A láng átadására ünnepélyes keretek között kerül sor a Gödöllői Városháza előtti téren. Forrás: Magyar Kurír

Gyertya vagy mécses (viharlámpa) gyújtására a helyszínen, valamint december 23-ig minden nap 8 és 16 óra között a gödöllői városháza portáján lesz lehetőség, hogy mindenki hazavihesse és saját otthonában őrizhesse a Betlehemből jövő lángot.

A szlovákiai magyar cserkészek által a láng számára létrehozott honlap szerint a betlehemi békeláng ötlete az ENSZ 1986-os békeévének köszönhető. Egy Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés templomában található örökmécsesből lángot vegyen.

Lámpásba zárva hozzák azután repülővel Bécsbe, ahol az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei ünnepség keretében veszik át a lángot. Speciális lámpákkal és örökmécsesekkel szállítják tovább, a legváltozatosabb módon: autóbusszal, vonattal, kerékpárral vagy akár gyalog is. Gödöllőre autóval érkezik.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben