Felújították a szombathelyi Szalézi templom toronyóráját

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2010. december 28., 09:51 Legutolsó módosítás: 2010. december 28., 09:53

Képviselői keretből és az egyházközségben élők adományából újították fel a Szalézi templom toronyóráját Szombathelyen – közölte Ágh Péter városi képviselő hétfőn. Forrás: MTI

A délnyugati városrész jelképének számító római katolikus templomtoronyórája az idő múlásával „megviselt állapotba került", az elmúlt évtizedekben már nem is működött. Felújításához a városrész fideszes honatyái – Marton Zsolt alpolgármester, Ágh Péter, Harangozó Bertalan és Prugberger Emil - a képviselői keretüket ajánlották fel – mondta el Ágh Péter.

Hozzátette: a harangjátékot is játszó toronyóra – amelynek felújítása 3 millió forintba került – „méltó ahhoz a funkcióhoz", amit betölt; jelképe a városban már évtizedek óta dolgozó szalézi szerzeteseknek, akik sokat tesznek a hátrányos helyzetű fiatalokért, de méltó emléke a Szombathelyen mártírhalált halt Szent Kvirin püspöknek is.

A képviselő felidézte, hogy 2003-ban, Kvirin püspök mártírhalálának 1700. évfordulóján a képviselők összefogásával újították fel a Szalézi teret is. A Szalézi téren álló római katolikus templomot Ádám László és Koller József plébános kezdeményezésére, Foerk Ernő főiskolai építész tanár tervei alapján, Brenner János építészmérnök irányításával építették fel 1938-ban. A templom védőszentje Szent Kvirin (Kerény), a horvátországi Sziszek város egykori püspöke, aki 309-ben a keresztényüldözések áldozata lett.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben