Félmilliárdból újul meg a hajósi Érseki Kastély

Létrehozás: 2009. október 30., 13:48 Legutolsó módosítás: 2009. október 30., 14:03

Kalocsa – Mintegy félmilliárd forintból újul meg a Dél-Alföld egyik legszebb épülete, az egykori kalocsai érsek hajósi vadászkastélya. Az október 29-i projekt nyitó rendezvényen tartott erről tájékoztatást az Önkormányzat vezetése. Dr. Bábel Balázs szerint az épület és a tervezett múzeum a magyarok kultúraszeretetét mutatja meg, míg Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke annak a reményének adott hangot, hogy a turisztikai hasznosítással „megmutathatjuk a világnak a barokk korszak egyházi és nemzetiségi értékeit”. Forrás: Bács-Kiskum Megyei Önkormányzat

Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek röviden ismertette a kastély történetét és különböző korszakait. Míg rendeltetése alapján az építést követő időkben igazi vadászkastélyként használták, az utóbbi száz évben árvaház működött itt, mégpedig Hajnald Lajos akkori érsek felajánlása nyomán. Az ötvenes évektől azonban az épület fokozatosan leromlott, az utóbbi tíz évben pedig közel járt ahhoz, végleg tönkre menjen, de "most újra reménykedhetünk abban, hogy a kultúra és az egész nemzet javára hasznosul” – mondta az érsek.

A pusztulástól mentették meg az épületet

Bányai Gábor elmondása alapján az épület teljes használhatatlanná válása előtt avatkozott be a megye: a tetőszerkezet lecserélésével megállt az épület beázása.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Regionális Operatív Programja keretében megjelent „Versenyképes turisztikai termék és attrakciófejlesztés” pályázati kiírás támogatta az épített örökség (múzeumok, kastélyok, kúriák) turisztikai célú, látogatóbarát fejlesztését. Az önkormányzat fejlesztési elképzelése, mely nyugat-európai példákon nyugvó, interaktív élménymúzeum kialakítását tűzte ki célként, illeszkedett a kiírásban megfogalmazottakhoz.

Interaktív barokk világ

Az újjávarázsolt épületben megelevenedik a barokk érseki világ, a főúri életvitel és a vadászatok hangulata, a környékbeli nemzetiségek mindennapjai és a borkultúra hagyományai. A kastélyt a kornak megfelelően helyreállított barokk kert övezi majd.

Mindezeket azonban nem statikusan, hanem teljes interaktivitás megvalósításával tervezik a szakértők: így egy-egy teremben a látogatók által lesznek szabályozhatóak a korhű tárlathoz illeszkedő fények, hangok és zene; a múzeum személyzete pedig barokk kávézóban is korhű ruhákban várja majd a látogatókat.

Bányai Gábor a projektismertető sajtótájékoztató végén úgy fogalmazott: „szeretnénk teljesen helyreállítani, restaurálni, és ezzel visszaadni a Dél-Alföld legszebb kastélyának rangját".

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Bács-Kiskun megye eredményes európai uniós pályázataiból eddig megvalósult vagy folyamatban lévő fejlesztések:

- a kaskantyúi szociális otthon akadálymentesítése,
- a dunavecsei iskola akadálymentesítése,
- a Kecskeméti Megyei Kórház több, mint tízmilliárdos fejlesztése,
- a veránkai üdülő teljes rekonstrukciója,
- a hajósi érseki kastély teljes felújítása,
- öt hajósi illetve hat kecskeméti lakásotthon teljes felújítása, valamint a Juhar utcai intézményben 32 fős gyermekotthon kialakítása
- 4 intézmény (Gara, Katymár, Kaskantyú, Kecskemét) teljes fűtéskorszerűsítése megújuló energia bevonásával

A Norvég Alap társfinanszírozásával megvalósult fejlesztés:

- a lajosmizsei Nefelejcs-ház Időskorúak Otthonának akadálymentesítése

Önerős és egyéb forrásból megvalósult vagy folyamatban lévő fejlesztések:

- a bajai iskola- és kollégiumfelújítás munkálatai,
- a szalkszentmártoni Petőfi-múzeum infrastrukturális fejlesztése,
- a kiskunhalasi Thorma-múzeum tetőrbeépítése,
- Harmónia Szociális Otthon solti telephelyén foglalkoztató kialakítása,
- A kiskunhalasi pszichiátriai otthonban gyógyászati segédeszközök beszerzése,
- Gyermekvédelmi szakellátás keretében ellátottak részére eszközbeszerzés (3,8 millió forint),
- Bácsalmási Gyermekotthon fűtéskorszerűsítése

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben