Felavatták a Szentendrei Református Gimnázium tornacsarnokát

Létrehozás: 2010. szeptember 21., 08:19 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 21., 08:20

Szentendre – Szeptember 18-án számos egyházi- és állami vezető – köztük Szászfalvi László, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár – részvételével ünnepélyes keretek között avatták fel a Szentendrei Református Gimnázium multifunkciós, energiatakarékos működtetésű, az uniós normáknak minden tekintetben megfelelő tornacsarnok-színháztermét, a díszudvart, valamint az ezzel egyidejűleg saját forrásból és adományokból elkészült, 450 férőhelyes, speciális akusztikus borításának köszönhetően hangversenyek megrendezésére is alkalmas kápolnáját. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elnyert közel 250 millió forintos európai uniós támogatás a tornacsarnok építésén túl infokommunikációs eszközök beszerzésére, akadálymentesítésre, valamint sport- és speciális mozgásfejlesztő eszközök beszerzésére is irányult. A most megvalósult projekt-együttes nemcsak az egészséges életmódra nevelésre és az oktatásfejlesztésre, hanem az esélyegyenlőség megvalósításán túl Szentendre kulturális lehetőségeire is hatással lehet – tudta meg az evangelikus.hu.

Mint ismeretes, a Szentendrei Református Egyházközség a négy- és nyolcosztályos tagozatot működtető Szentendrei Református Gimnázium javára tavaly közel 250 millió forintos uniós támogatást nyert el többek között egy energiatakarékos működtetésű, az uniós normáknak megfelelő tornacsarnok kialakítására az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A projekt zárásaként most átadott 542 m2-es, teljes mértékben akadálymentesített tornacsarnok a környezetvédelem és az energiatakarékosság figyelembe vételével, rendkívül korszerű fűtési és világítási rendszerrel épült meg. Mivel az intézmény sportoktatásra és aktív sportolásra alkalmas eszközök beszerzésén túl speciális mozgásfejlesztő eszközök vásárlását is megpályázta, így nemcsak az ott tanulók magas szintű testnevelés-oktatására, sportegyesületekkel való együttműködésre, iskolák közötti sportesemények megrendezésére, hanem sérült gyermekek mozgásfejlesztésére is lehetőséget nyújt majd. Sőt, színpadának, hang-és fénytechnikájának, mobil padlóburkolati elemeinek, valamint emeleti lelátójának köszönhetően magas színvonalú kulturális eseményeknek is otthont adhat.

 „Többszörös ünnep ez a mai alkalom, hiszen húsz esztendő rengeteg igyekezete, valamint tizenkét esztendő szakadatlan építési munkálatai után most nemcsak egy gyönyörű tornacsarnokot avathatunk, hanem ezzel egyidejűleg - az önzetlen segítők jóvoltából - Deim Pál festőművész ólomüveg ablakával ékesített kápolnánkat, valamint Farkas Ádám szobrászművész alkotásával díszített udvarunkat, napóránkat és gimnáziumunk saját harangját is” – mondta dr. P. Tóth Béla, a gimnáziumot fenntartó Szentendrei Református Egyházközség lelkésze.

A részben uniós támogatás felhasználásával most megvalósult beruházások várhatóan jelentős előrelépést jelentenek majd nemcsak az iskola sport- és kulturális életének fejlődésében, hanem a város és a kistérség lehetőségeinek bővülésében is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben