Ez nem „aludttej-akció”! – Utalványosztás Belegrádban

Létrehozás: 2010. szeptember 30., 11:02 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 30., 11:03

Belegrád – Belegrád csak annyiban hasonlít a korábbi Nándorfehérvárhoz, hogy víz mellett fekszik. A másfél milliós szerb metropolisz helyett pár tucat fős falut találunk a Miskolc közelében lévő Hernádkak mellett. A községet májusban öntötte el az ár, és mind a mai napig találhatók vizes területek a faluban. Forrás: segelyszervezet.hu

Belegrád néhány tucat lakójának jó részét érintették a tavaszi-nyári áradások. Legtöbbjüknél az aljzat ázott fel, vagy a falak vizesedtek. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet  9 millió forint értékben osztott ki utalványokat a károk enyhítésére, valamint további 15 millió forint értékben újít fel komolyan károsodott ingatlanokat. A segítségnyújtás a HHE North Kft. által felajánlott támogatásból, valamint a Magyar Televízió és a Nemzeti Összefogás Alapítvány adománygyűjtéséből valósul meg.

Hernádkak-Belegrád parányi, néhány négyzetméteres közös helyiségében, a könyvtárban gyűlt össze az a maroknyi család, akinek lakóterében okozott kárt a tavaszi árvíz. Az érintettek fele a ház előtt várta a fejleményeket. Összesen mintegy ötven károsulton segít a Segélyszervezet, ebből hatan a kivitelezést, közel negyvenen az utalványos rendszert részesítették előnyben. Az utalványos rendszer lényege, hogy a helybeliek maguk szerzik be a szükséges építőanyagokat a helyi kereskedőktől, míg a kivitelezést a Segélyszervezet által megbízott alvállalkozók teljesítik.

Az árvíz utáni támogatások ezen módja évek óta kiválóan működik, szinte tökéletes hatékonysággal. Az együttműködésben részt vevő boltok és vállalkozások megállapodnak a Segélyszervezettel, hogy elfogadják az utalványt, amiért cserébe csak meghatározott termékeket adhatnak el, amit a Segélyszervezet utólag kifizet. „Luxusterméket, például jakuzzit vagy plazmatévét természetesen nem finanszíroz a Segélyszervezet, de a felhasználás módja elég rugalmas. Ha például a laminált padló ment tönkre, de mosógépre van szükségük, akkor vehetnek belőle akár mosógépet is. A segélyt emiatt akár „kilendítő segélynek” is nevezhetjük, hiszen az árvíz okozta károk utáni anyagi lélegzetvételhez jutás is cél. A tapasztalat azt mutatja, hogy az utalványokat építőanyagra és a legszükségesebb ingóságok pótlására költik.” – magyarázza a rendszer működését Nagy Ákos, a Segélyszervezet koordinátora.

A helyzet súlyosságát bizonyítja, hogy néhány helybeli egyáltalán nem számított ilyen komoly támogatásra. „Aludttej-akció” – minősítette először a Segélyszervezet tevékenységét egy belegrádi lakos, majd miután észrevette, hogy a szokásos egy kiló cukor-két kiló liszt élelmiszer-segély helyett valódi segítséget kapnak a károsultak, azonnal kapcsolt.. Általában jellemző volt a térségre, hogy a segélyszervezetek munkáját nem vették komolyan, „annyit ígérgettek már mindenfélét” – mint egy idős asszony megjegyezte. A bizalmatlanság általános, voltak, akik amiatt kénytelenek kevesebbel beérni, mert elutasították a Segélyszervezet munkatársainak kérdéseit, akik emiatt nem tudták felmérni a valódi károkat sem. A támogatás alapvető feltétele a kedvezményezettek nyitottsága az együttműködésre.

A Segélyszervezet projektjei lassan befejeződnek, a pótfelméréseket lezárják, így esély van arra, hogy a kormány által kitűzött határidőig, október végéig befejeződjenek a legfontosabb újjáépítési munkálatok.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben