Erdő Péter felszenteli a Mátyás-templom új harangjait

Létrehozás: 2011. január 21., 09:13 Legutolsó módosítás: 2011. január 21., 09:14

Budapest – Vasárnap az ünnepi szentmise elején áldja meg Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Mátyás-templom újonnan öntött, valamint felújított régi harangjait. A szertartáson megszólal majd a templom legkisebb új harangja, a Szent Margit-harang – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata. Forrás: MTI

Tájékoztatásuk szerint a szentmisén és a harangok megáldásán részt vesz Schmitt Pál köztársasági elnök, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere, Rudolf Perner harangöntő mester, valamint a harangrekonstrukció támogatói és a munkálatokban résztvevő munkatársak.

A szentmise után rövid sajtótájékoztató lesz a Hilton Budapest Szálloda Gizella-termében, ahol jelen lesz Erdő Péter, Schmitt Pál, Tarlós István, Nagy Gábor Tamás, Süllei László kanonok, a Mátyás-templom plébánosa, valamint a támogatók képviseletében Gerencsér László, a Hérosz Zrt. elnöke.

Tavaly december 16-án érkezett meg a négy új harang a budavári Mátyás-templomba a németországi Passauból, ahol áthangolták és megtisztították a templom két régi harangját is.

Nagy Gábor Tamás (Fidesz) I. kerületi polgármester az akkor tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Norvég Alap támogatásával pótolják a második világháborúban elpusztult, illetve az évtizedek alatt megrongálódott harangokat. Mivel az egyházat a pályázat nem tekintette nonprofit szervezetnek, 60 százalékos önrészt, 40 millió forintos beruházást kellett volna vállalnia, amelyet az egyház nem tudott előteremteni.

Az önkormányzat, nonprofit szervezetként, 16 millió forintos önrésszel „szállt be" a pályázatba. A harangok behelyezéséről film is készül – jegyezte meg. A polgármester szavai szerint nem pusztán tárgyak beépítéséről, hanem történelmi rehabilitációról is szó van; a hagyományokhoz ezek a harangok is hozzátartoznak.

Mátéffy Balázs, a harangrekonstrukció koordinátora szintén ezen a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a beruházással kettős célt szeretnének elérni: a régi harangösszhangzást, illetve a harangok összterhelésének csökkentését. Összességében több harangot helyeznek el a harangszékben, mint amennyi ott eredetileg volt, de ezzel együtt is sikerül csökkenteni a harangszék összterhelését - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy a legidősebb, 1723-as Szentháromság nevű haranghoz hangolták a többit, míg egy Csepelről származó, 1971-ben vásárolt lélekharangot most „nyugdíjaznak".

Közlése szerint a négy új harang közül három az Úr Krisztus, valamint XII. Piusz és II. János Pál pápa tiszteletére készült: 200, 155, illetve 117 centiméter átmérőjűek, súlyuk 45, 19, illetve 15 mázsa. A Szent Margit tiszteletére öntött, 110 kilogrammos kisharang Rudolf Perner ajándéka, ami az eddigi lélekharang felváltására érkezett.

A Mátyás-templom már meglévő két harangját Szent Károly és a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. Az 1891-ben öntött Szent Károly-harang 180 centiméter átmérőjű, súlya 32 mázsa, míg az 1723-ban öntött Szentháromság-harang 105 centiméter átmérőjű, súlya 8 mázsa.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben