Erdő Péter: Bűn azonnal rasszizmust kiáltani

Létrehozás: 2009. augusztus 24., 10:57 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 24., 10:59

Budapest – Bűnnek tartja azonnal rasszizmust kiáltani egy tisztázatlan hátterű bűncselekmény kapcsán a magyar katolikus egyház feje, Erdő Péter. Forrás: hirtv.hu, MTI, dunatv.hu

Erdő Péter: Bűn azonnal rasszizmust kiáltani

A Szent Jobb

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az augusztus 20.-i Szent Jobb-körmenetet megelőzően, több ezer hívő előtt a budapesti Szent István téren arról beszélt, hogy szerinte megbocsáthatatlan bűn alaptalanul példálózni a történelem sötét korszakaival.

(Erdő Péter szavai elolvashatóak ITT.)

Az ünnepi istentisztelet kezdetén felolvasták XVI. Benedek pápa Sólyom László államfőnek és a magyar népnek írt levét.

Az idei szentmisét Joachim Meisner bíboros, kölni érsek mondta, és ő vezette a hívek menetét is. A német egyházi főméltóság a két ország történelmi kapcsolatát idézte, külön kitérve Magyarország érdemeire a vasfüggöny lebontásában.

„Isten azt várja a XXI.század Magyarországától, hogy olyan néppé váljon, olyan nép legyen, ahol az embereket a tíz parancsolat védi, ahol a teremtésre tisztelettel és alázattal tekintenek. Európának szüksége van Magyarországra. Arra a népre, amely soha nem hagyta magát legyőzni”.

A kölni érsek elmondta még: pusztán a földi élet nem tesz boldoggá és csak aki Istent ismeri, az ismeri az embert. Szerinte a Szent István-i példa követése a még meg  nem született emberi élet megóvását is jelenti. Hozzátette: ebben rejlik Magyarország áldott jövője.

A szentmisén részt vett Sólyom László jelenlegi és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök. Az Országgyűlést Harrach Péter KDNP-s alelnök képviselte. A kormány tagjai közül senki sem jelent meg.

A Magyarországi Evangélikus Egyház részéről Gáncs Péter püspök volt jelen a misén.

Az ünnepi misét követően a Szent Jobb előtt az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai és a plébániák zarándokcsoportjai vonultak végig a Sas utca, József Attila utca, Nádor utca, Arany János utca, Sas utca útvonalon.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben