Erdő Péter bíboros a CCEE terveiről

Létrehozás: 2008. december 22., 10:03 Legutolsó módosítás: 2008. december 22., 10:04

Róma - December 18-án a Szentatya az Apostoli Palotában fogadta az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökségét, élén Erdő Péter bíborossal. A kihallgatást megelőzően a bíboros interjút adott a Vatikáni Rádiónak. Forrás: Magyar Kurír

Erdő Péter bíboros a CCEE terveiről

A pápánál

Erdő Péter bíboros kiemelte a Trentóban december 14-én véget ért első katolikus-ortodox fórum záróközleményének főbb gondolatait, valamint utal a CCEE jövő évi tevékenységének kiemelkedő programjaira. A beszélgetést szerkesztett formában közöljük.

– Milyen várakozással tekint a CCEE elnöksége a pápai kihallgatás elé?
– Először is bátorítást, áldást, vigasztalást kérünk tőle, és természetesen útmutatást is a munkánk lényegét illetően, hiszen a részletekben már nagyon sok minden lapul a dossziénkban, de az alapvető lelki iránymutatás az ő feladata és ő az, aki ezt igazán megadhatja nekünk.

– A CCEE jövő évi programjai közül mit emelne ki?
– Rengeteg programunk lesz jövőre. Ezek közül nagyon fontosnak tartom az iszlámmal foglalkozó püspök-megbízottak találkozóját. Meg kell erősítenünk azt a munkacsoportunkat, amelyik majd bázisa lehet egy komoly párbeszédnek. Fontosnak tartom a szociális kérdésekkel, igazságosság és béke kérdéseivel foglalkozó püspökkari tagok európai találkozóját is, valamint a tavasz folyamán sorra kerülő római médiatalálkozót, amely a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa részvételével zajlik majd.

– Bíboros úr említette az első katolikus–ortodox fórumot, amelyet vasárnap fejeztek be Trentóban. Mi volt az ülés zárónyilatkozatának legfőbb gondolata?
– Nagyon sok gondolat volt benne, például a család fogalma, küldetése, a férfi és nő hivatásának kibontakozása, az a gondolat, hogy a család a teremtés rendjéhez tartozik, nem pusztán emberi szándékok hozták létre, hanem a teremtő Isten akarata. Ezért az emberi személy kiteljesedésének is kiemelkedő színtere a család, így a nevelésé, a generációk közötti szolidaritásé, a szereteté, tehát mindazoké az emberi tulajdonságoké és lehetőségeké, amelyek a kultúrát és a civilizációt megalapozzák. Örömmel vettük tudomásul azt is, hogy a 60 évvel ezelőtt kiadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában a családról nagyon szép megállapítások vannak, a dokumentum alapvető jognak mondja a családalapítást, mégpedig a férfi és a nő alapvető jogának. Ezenkívül nagyon fontos volt az is, hogy megállapítottuk: a katolikus és az ortodox álláspont teljesen megegyezik az erkölcsi és társadalmi vonatkozások terén a családdal kapcsolatban, s ennek oka az, hogy hitünk is azonos erről a kérdésről, tehát a hitbeli meggyőződés a gyakorlati következtetések területén is igazolódik.

– Bíboros úr 2006 októbere óta áll az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának élén. Az elmúlt két esztendőben dinamikusan bevonta Magyarországot és Közép-Kelet-Európát a nyugat-európai egyházi életbe. Hogyan folytatódik ez a folyamat a jövőben?
– A következő plenáris ülés Párizsban lesz. Azok vesznek részt, akik idén Esztergomban jelen voltak, úgyhogy ez valóban egy folyamat, amelyben a témák kitűzése, az előadók megtalálása is fontos részletkérdés. A téma valószínűleg az állam és egyház viszonya lesz.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben