Elhelyezték Szent István első vértanú ereklyéit Hajdúdorogon

Létrehozás: 2010. november 22., 14:09 Legutolsó módosítás: 2010. november 22., 14:11

Szent István első diakónus és első vértanú földi maradványainak egy darabját és további ereklyéket helyeztek el a Hajdúdorogi Székesegyházban püspöki szent liturgiát és körmenetet követően, a görög katolikus székesegyház vasárnapi búcsú ünnepén. Forrás: MTI

Elhelyezték Szent István első vértanú ereklyéit Hajdúdorogon

Schönborn bíboros

Az 1912-ben X. Szent Pius pápa által alapított Hajdúdorogi Egyházmegye védőszentjének, Szent István első vértanúnak az ereklyéit Bécsből hozta el az egyházmegyének ajándékba Christoph Schönborn bíboros, hogy az az egyházmegyénk és egész egyházunk lelki megerősödését szolgálja – mondta Kocsis Fülöp megyéspüspök a liturgiát megelőzően az MTI-nek.

Nagy meglepetést okozott az a megható figyelmesség, amelyet a bíboros gyakorolt. Az egyházmegye védőszentjén túl Szent Kelemen, Bécs védőszentjének ereklyéit és a bécsi Szent István Székesegyház (Stephansdom) egy kövét is a hajdúdorogiaknak ajándékozta – tette hozzá a püspök.

A vasárnapi liturgiát szombat estétől hajnalig lítiás nagyvecsernye és utrenye – virrasztás, esti és hajnali istentisztelet – előzte meg, amelyen több, mint kétszázan vettek részt. „Időről időre elhalmoz bennünket az Isten ajándékokkal" – kezdte ünnepi szavait a püspök, majd a székesegyházat zsúfolásig megtöltő híveknek felidézte védőszentjük vértanúságát.

Szent István mintegy kétezer évvel ezelőtt az első megtértek között volt, egyike az első hét diakónusnak, akiket a hívők az apostolok segédeivé választottak. Miután Szent István nyíltan hirdette Jézus isteni voltát, megkövezésével eljött vértanúsága – hangoztatta.

Jeruzsálemben a hívek a megkövezést követően elhozták a gyilkosság helyéről a testét, innentől pedig nagyon gyorsan tisztelet kezdte őt övezni. A történelem során, ahol a világon keresztények éltek, oda eljutottak Szent István földi maradványai. Így jutott el egy körömnyi csontdarabja Bécsbe is, majd most Hajdúdorogra – mutatta be a szent ereklyét Kocsis Fülöp.

A liturgiát követően a szokásos körmenetük keretében az ereklyéket háromszor vitték körbe a székesegyházon, majd azokat a Szent Istvánt ábrázoló ikon alá helyezték „a hívek lelki erősödésének szolgálatára."

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben