Egyházi gyógyító kapta idén a Szent Márton-díjat

Létrehozás: 2009. november 09., 11:24 Legutolsó módosítás: 2009. november 09., 11:28

Pannonhalma – Tringer László pszichiáter professzor kapta az idei Szent Márton-díjat Pannonhalmán. A pannonhalmi főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. által alapított díjjal ismerik el azoknak a tevékenységét, akik hozzájárultak nemzeti örökségünk és szellemi, kulturális értékeink gyarapításához. Forrás: hirextra.hu

Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát Tringer László tudományos pályáját ismertetve hangoztatta: munkásságának középpontjában a lelki jelenségek, magatartási zavarok és terápiájuk, valamint ezek pszichológiai, szociális és filozófiai összefüggései állnak.
 
A tudós professzor kiemelkedő érdemeket szerzett új terápiás módszerek létrehozásában és meghonosításában. 1994-től 2004-ig a Semmelweis Egyetem pszichiátriai és pszichoterápiás klinikáját vezette. Máig fokozott figyelmet fordít a fiatal generációk oktatására. Új tárgyak, egyebek között a gyógyszerészeti és a fogorvosi pszichológia, az orvosi rehabilitáció oktatása fűződik nevéhez.

Tringer László Győrszentmárton, mai nevén Pannonhalma szülötte. Hűségében megőrizte a szülői ház, szülőfaluja és pannonhalmi bencés tanárai iránti szeretetét. Ma is sokszoros szállal kötődik gyökereihez. „Otthon van a katolikus egyházban is, érti és gyógyítja egy társadalom és a hívők sebeit” – hangoztatta a főapát.

A pénteki ünnepi eseményen megemlékeztek a pannonhalmi bencések védőszentjéről, Szent Mártonról. Várszegi Asztrik szólt Márton püspök „krisztusi elkötelezettségéről”, a szegények a peremre szorultak iránti fogékonyságáról.

Mindez „példa és kihívás mindannyiunk számára, akik az egyházban és a társadalomban felelősséget vállaltunk és hordozunk" – hangsúlyozta a főapát.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben