Egerben tartja ülését a Keresztény Rádiók Európai Konferenciája

— Felvéve:
Létrehozás: 2010. október 14., 10:23 Legutolsó módosítás: 2010. október 14., 10:25

Eger – A Keresztény Rádiók Európai Konferenciája (CERC) Egerben tartja évi rendes ülését – közölte Szarvas István, a Szent István Rádió igazgatója hétfőn Budapesten. Forrás: MTI

A szerdán kezdődő háromnapos konferencián kiemelt témaként szerepel, hogy a rendszerváltás után a volt szocialista országokban milyen szabadsága van a társadalomnak, miként tapasztalták meg a szabadságot, illetve annak kivívása milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat – mondta a tanácskozást rendező egri székhelyű rádió igazgatója a sajtótájékoztatón.

A Miféle szabadság? Mi a helyzet a közjóval? című konferencia célja emellett az, hogy a rádiók bemutassák: az elmúlt egy évben milyen eredményeket értek el. Workshopokat is tartanak, hogy megosszák egymással gondolataikat, tapasztalataikat azzal kapcsolatban, „hogyan élik meg a közjót” – fogalmazott Szarvas István.

Az igazgató megemlítette, hogy a CERC 1994-ben jött létre az Európai Tanács francia székhelyű, nem hivatalos szerveként, amely ma 16 ország keresztény rádióit fogja össze. Elmondása szerint tavaly Hollandiában, öt éve Rómában tartották ülésüket, utóbbin II. János Pál pápa is fogadta őket.

A mintegy harminc alkalmazottat foglalkoztató, az egri főegyházmegye által fenntartott Szent István Rádiót jelenleg Miskolc, Eger, Hatvan és Sátoraljaújhely körzetében lehet fogni. Az utóbbi években „internetes hallgatottságuk nagymértékben nőtt”, többek között azért, mert a régióban élők problémájával is foglalkoznak – mutatott rá.

Kiemelte, hogy jövő pénteken az egri bazilikában ünnepi szentmisét mutat be Ternyák Csaba egri érsek a rádió tíz éves fennállásának ünnepe alkalmából. Jövő vasárnap ugyanebből az alkalomból a Mária evangéliuma című musical oratórikus változatát mutatják be az egri bazilikában, ahol jótékonysági gyűjtést is rendeznek a rádió javára.

Az MTI kérdésére Szarvas István elmondta: a Szent István Rádió úttörőmunkát vállalt magára, amikor Seregély István, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia akkori elnöke útjára indította. Ez idő alatt „az emberek nagy része elfogadta őket”, és fiatalok is hallgatják egyházi és közéleti műsoraikat.

A rádiót „sajátos missziós eszköznek” nevezte, hozzátéve, hogy szeretnének vételi körzetnövekedést is elérni „az egyház vezetésével egyeztetve”.

A konferencián Ternyák Csaba a rendszerváltás szociális és egyházi hatásait, Tommy Soltész, a CERC elnöke az utóbbi húsz évben bekövetkező változásokat vizsgálja az európai keresztény rádiók életében.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben