Ebben látunk fantáziát – Keresztény zenekar kereső

Létrehozás: 2010. április 20., 13:01 Legutolsó módosítás: 2010. április 20., 13:02

Van igény a keresztyén könnyűzenére hazánkban, a képviselői azonban szervezetlenül jelennek meg az interneten, ezen segít a Keresztény Zenekar Kereső, a Kezek. Forrás: reformatus.hu / Hegedűs Márk

Csillagponttól a Kezek.hu-ig

„Nem hittem el, hogy Magyarországon csak tíz zenekar játszik keresztyén könnyűzenét!” – Zoli a Csillagpont szervezői között volt, a kisszínpados koncertek megszervezésében vállalt szerepet. Valahonnan innen gyökerezik az elhatározása, hogy megpróbál segíteni a keresztyén könnyűzenei életen. Azt mondja, nem a saját szerepe a fontos, ezért a teljes nevét sem akarta elárulni.

2009 szeptemberében készült el a www.kezek.hu oldal, ahol gyakorlatilag néhány perc alatt regisztrálhatja magát egy zenekar, teljesen ingyenesen. Ekkortól bekerülnek a rendszerbe, és az oldalon keresgélők rájuk találhatnak. De hogy kik keresnek keresztény zenekarokat?

„Inkább a szervezők jelentik a portál célközönségét – tudjuk meg Zolitól. Lelkészekre, ifivezetőkre, ifi találkozók programfelelőseire, kisebb-nagyobb fesztiválok szervezőire gondol, olyanokra, akiknek fellépőkre, szolgálókra van szükségük. – Az oldalnak nagyon egyszerűnek és könnyen kezelhetőnek kell lennie, gondolván azokra, akik nem jártasak az internet világában.”

A zenekari adatlapokon túl koncertajánló is megtalálható az oldalon, valamint egy fórum is segíti a kommunikációt.

Ökumené a keresztyén zenében is

„Én nem akarom korlátozni Isten megjelenését a keresztyén könnyűzenében, ha Jézust elfogadják, jöjjenek” – summázza Zoli a keresőbe kerülés alapfeltételeit.  

Ami a felekezethez köthető zenekarok aktivitását illeti, a református zenekarok a legaktívabbak, közülük már húsz csapat szerepel a keresőben, köztük az Éden, a Talitha Kúmi és a Csermely. Utánuk következnek a katolikusok, hiszen már tizenhét zenekar regisztrálta magát a rendszerbe (Boldogok, Crux, Kapocs stb.). A harmadik helyen a kisegyházak állnak, ők tizenhárom bandát töltöttek már fel összeségében a kezek.hu-ra. „Az oldal indulásánál egyébként ők voltak a legaktívabbak, és ez a tendencia az internetre kiterjed, hiszen ha keresztyén könnyűzenét keresünk, jól látszik, hogy a kisegyházak aktívabbak” – véli Zoli. A kezek.hu portálon megtalálható még öt evangélikus zenekar is (pl. a Felsővezeték, az égÍgérő).

Az ökumené  pedig nem csak felekezeti határtalanságot jelent, hanem azt is, hogy nemcsak Magyarországról, hanem az egész Kárpát-medencéből regisztráltak zenekarok a portálon. „Ez egy magyar keresztyén zenekarkereső, a határok miatt nem rekesztünk ki senkit” – mondja Zoli. S néhány határon túli területen tevékenykedő zenekart valóban találunk a rendszerben – bár jobb híján a hozzájuk legközelebb eső magyarországi megyét megjelölve működési területként. Már van felvidéki, kárpátaljai és erdélyi zenekar is a keresőben.

Alternatív keresztény punk rock

A keresőben minden stílus megtalálható: a klasszikus egyházzenétől a gospelen át, a rock, a pop, a jazz, sőt még a rap is képviselteti magát. A baptista Abraham's Children zenekar például saját zenei irányzatát alternatív keresztyén punk rocknak definiálja, a pünkösdi-karizmatikus mozgalomhoz köthető God Given Joy csapat pedig még a blues műfaját is Isten dicsőítésére használja. A református SPIRITUSZ zenekar pedig a fúziós rock, pop, slow funk műfajokban alkot.  

A komolyzene kedvelői is találhatnak maguknak fellépőket, ilyen lehet példának okáért a református Huszár Gál Kórus, akik gyülekezeti énekeket, illetve klasszikus egyházi zenéket adnak elő zongora- vagy orgonakísérettel.

Zenész szemmel

A nagyváradi Tálentum zenekar egyik tagja azt mondta a kezdeményezésről, azért regisztrálták magukat a Kezekre, mert személy szerint is kevés keresztyén zenekart ismernek, pedig ebben a közegben mozognak. Ha pedig ez így van, vajon akkor a többi ember mennyi ilyen zenekart ismerhet. 

„Pedig hiszem, hogy nagy szükség van ráíjuk. Szerintem nagyban segítheti ez a kereső a keresztény könnyűzene fejlődését, hiszen az internet által eljuthatunk olyanokhoz, akikhez más módon nem tudnánk” – véli a Tálentum zenésze, aki jónak tartja, hogy határon túlról is lehet regisztrálni az oldalra.  

A négy házaspár által életre hívott Karmel együttes technikai szervezője, Póhr Frigyes azzal indokolta jelenlétüket a keresőben, mert „eléggé zárt világ a miénk, és ahhoz, hogy a szűkebb körünkön kívül is megismerhessenek minket, minél szerteágazóbban kell hirdetnünk magunkat.” Póhr Frigyes hozzátette, több hasonló, világi portált böngésztek már, de egyikbe sem regisztráltak „Ebben látunk fantáziát” – tette hozzá. A Karmel együttes szervezője külön örül annak, hogy a Keresztény Zenekar Kereső felekezeti hovatartozás nélkül fogad minden keresztyén zenekart.

Hova tovább?

A keresőt létrehozó Zoli céljai túlmutatnak az oldalon. Tervei között szerepel, hogy a portál mögé létrehoz egy szervezetet, amely tud pályázni, és az elnyert összegekkel is a keresztyén zenekarokat szeretné támogatni: felszerelés, PR tevékenység, internetes megjelenés, utazás - mert kiadás mindig akad.

A keresőbe bárki ingyen regisztrálhat a www.kezek.hu oldalon.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben