Csángó papot szenteltek Egerben

Létrehozás: 2008. december 12., 09:37 Legutolsó módosítás: 2008. december 12., 09:38

Eger - Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepén, december 8-án az egri Minorita templomban került sor Stefan Lakatusu minorita testvér pappá szentelésére. Paptársak, rendtársak, családtagok és természetesen a hívek körében Ternyák Csaba érsek vezette a szertartást. Forrás: Magyar Kurír

Csángó papot szenteltek Egerben

A szentelésAz érsek szentbeszédében utalt az ünnep evangéliumi szakaszára, az angyali üdvözletre, amelyben Mária így szól: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!”. „Íme” – ez a rövid szócska kifejezi azt, hogy jelen, itt vagyok, számíthatsz rám. Mária ezzel fejezi ki, hogy Isten rendelkezésére áll. A szentelendő is a szertartás kezdetén „jelen”-nel válaszolt a felszólításra, kifejezve ezzel azt, hogy rendelkezésre áll az egyház szolgálatára, elöljárójának engedelmeskedve – fogalmazott Ternyák Csaba.

A papságban sokan csak az áldozatot és a lemondást látják – folytatta a főpásztor, de a szentelendő életében is beteljesedik az, hogy aki mindenről lemond, százannyit kap, és az örök élet lesz a része.

Stefan Lacatusu életrajza: 1976. december 7-én, a romániai Bákóban született, az általános iskolát Vládnikban, a gimnáziumot már a minoritáknál végezte el. 1999-ben jelentkezett a Minorita Rendbe, teológiai tanulmányait a ferences Hittudományi Főiskolán 2006-ban fejezte be. 2008. június 13-án tett örökfogadalmat, s ugyanebben az évben, június 21-én szentelték diakónussá.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben