"Az egyházaknak felelősségük van a társadalmi összetartozásban"

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2009. február 13., 14:28 Legutolsó módosítás: 2009. február 17., 09:56

Debrecen - Az Európai Evangélikus (protestáns) Egyházak Közösségének (GEKE) Etikai Bizottsága Debrecenben ülésezett, ahol is hangsúlyozták a résztvevők, hogy az egyházaknak nagyobb részt kellene vállalniuk a társadalmi vitákban. Forrás: GEKE hírlevél

Az államhoz és a társadalomhoz való viszony állt a GEKE 2009. február 9-11 között zajló konferenciájának középpontjában. A református Teológiai Fakultás dékánja Fazakas Sándor elmondása szerint a viszonyok újraértelmezése még a vasfüggöny leomlása óta eltelt húsz évben sem zárultak le. Az egyházaknak éppen az egykori kommunista országokban kell a demokrácia gyakorlásában részvételüket erősíteni.

Az Etikai Bizottság többi tagja is hangsúlyozta az egyházak felelősségét és azt, hogy vállaljanak nagyobb részt a társadalmi vitákban.

Heinrich Bedford-Strohm, bambergi professzor az egyházak nyilvános teológiájára helyezte a hangsúlyt. Az aktuális kihívásokban az emberek az egyházaktól azt várják, hogy egyfajta oreintációt nyújtsanak.

Ulrich Körtner, bécsi professzor azonban óva intett attól, hogy a vallások visszavonulót fújjanak a nyilvánosságból és arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai társadalomban erősíteni kellene a keresztény profilt.

Ulla Schmidt, oslói professzor valamint a római Laura Casorio szerint az egyház és állam szétválasztásának protestáns értelmezése nem azt jelenti, hogy az egyházak nem vesznek részt a társadalmi kérdésekben.

- Az egyházaknak felelősségük van a társadalmi összetartozás kérédésben - magyarázta Schmidt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben