A test felfogása az Ó- és Újszövetségben – Megkezdödött a nemzetközi biblikus konferencia Szegeden

Létrehozás: 2010. szeptember 09., 13:24 Legutolsó módosítás: 2010. szeptember 09., 13:25

Szeged – Szeptember 9. és 11. között 22. alkalommal kerül sor a nemzetközi biblikus konferenciára a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán. A tanácskozás témája a test felfogása az Ó- és az Újszövetségben. A konferencia kiemelkedő előadója lesz Joachim Gnilka müncheni professzor, a Pápai Biblikus Bizottság tagja. Forrás: Magyar Kurír

XVI Benedek „Deus Caritas est” kezdetű körlevelében (2005. dec. 25.) beszél a szeretet fogalmának zűrzavaráról és a testhez fűződő szeretetről az éroszról is szól, aminek hiánya miatt Nietzsche elítélte a kereszténységet. A pápa kijelenti: „Manapság sokszor test-ellenességgel vádolják a korábbi kereszténységet, és ilyen hajlandóságok mindig is voltak.”

A mai közbeszéd különös nézeteket vall az ember testéről és testkultúráról, ezért általában testellenesnek képzelik el a vallásokat, különösen a keresztény vallást. Sokan úgy vélik, hogy a Biblia is eleve testellenes, és a lélek egyoldalú felértékelése miatt lenézi az emberi testet. Ennél azonban sokkal összetettebb a kérdés. A test és lélek fogalmának merev szétválasztása ugyanis a görög filozófián keresztül került bele a keresztény teológiába, és a test haláláról és a lélek örök életéről szóló tan is ennek a következménye.

A 22. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciára az előadók Prágából, Budapestről, Tsukuba-ból (Japán), Bécsből, Münchenből, Zágrábból, Kolozsvárról, Győrből és Gyulafehérvárról érkeznek, jól reprezentálva a Kárpát medencei magyarokat és az európai és ázsiai biblikusokat.

A konferencia kiemelkedő előadója a nemzetközi szaktekintély, Joachim Gnilka müncheni professzor a pápai biblikus bizottság tagja. Számos könyvét fordították magyarra, ezenkívül díjat alapított, amelyet először Jakubinyi György gyulafehérvári érseknek ítélte oda a nemzetközi zsűri. 

A konferencia védnökei: Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Joachim Gnilka és Fodor György, a PPKE rektora.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben