A Szent György templom búcsúját tartották Sopronban

Létrehozás: 2009. április 28., 08:41 Legutolsó módosítás: 2009. április 28., 08:44

Sopron – Kereszténynek lenni öröm, és fontos a keresztény közösségek, felekezetek közötti összefogás. A keresztény értékeknek van jövője. Kereszténynek lenni jó, kereszténynek lenni az öröm. Ennek a tanúságtételét kell megvalósítanunk életünkben. A keresztényeket nem beszédük teszik hitelessé, hanem az életük, az, amit tesznek. Forrás: gondola.hu

A feltámadott Krisztussal való örömteli találkozás örömnek forrása volt az apostolok életében. A közösségi együttlét, az Istennel és egymással közösségben együtt lenni mindig öröm forrása – mondta prédikációjában Kálmán Imre a Szent György plébánosa. A mai szeretetszegény világban, fontos a találkozás, az egymással való találkozás örömének megtapasztalása, mert az egymással való találkozás mindig Krisztussal való találkozás. ( Lk 24,35-48)

A prédikáció arról is szólt, hogy a keresztény életnek vannak gyakorlati következményei, amelyek, fontos, hogy egy búcsú alkalmával megerősítést kapjanak az életünkben. Szent Györgyben olyan szentet kell ünnepelnünk, akiről kevés konkrétumot tudunk. Azt viszont tudjuk, hogy ő a hitéért adta oda életét, és – ami minden ábrázolásban megjelenik – a legendákból azt is tudjuk, hogy sárkányölő volt.  

A vértanúság a kereszténységben az egyik leghitelesebb életáldozat, mert ott egyértelmű, hogy az áldozat mindenféle haszon reménye nélkül adja oda, azt, ami a legnagyobb érték: az életét. Szent György sárkányölő volta pedig, azért fontos, mert minekünk is a gonosszal nap mint nap szembe kell szállnunk, és gyakran sokkal kisebb, de annál fondorlatosabb dolgokban, mintsem, ha sárkánnyal kezdene megküzdenünk.

Kereszténynek lenni öröm, és fontos a keresztény közösségek, felekezetek közötti összefogás. A keresztény értékeknek van jövője. Kereszténynek lenni jó, kereszténynek lenni az öröm. Ennek a tanúságtételét kell megvalósítanunk életünkben. A keresztényeket nem beszédük teszik hitelessé, hanem az életük, az, amit tesznek.

Ehhez meg kell ismerni a saját értékeinket, értékrendszerünket, a kötelességeinket és azok szerint kell élni és cselekedni – mondta Kálmán Imre a Szent György templom plébánosa az ünnepi szentmisén, amelyen jelen volt Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője is, továbbá a meghívott egyházközségek képviselői.

Az ünnep alkalmával a szombathelyi Karmel együttes Király Péter-Varga Dénes: Idegen földön című könnyűzenei oratóriumát adta elő a Szent György templomban. Az oratórium meghallgatható itt. Márfi Gyula veszprémi érsek szerint: „Az Idegen földön még nem azonos a szférák zenéjével vagy azzal az énekkel, amelyet az üdvözültek énekelnek a Bárány trónja előtt (vö. Jel 14, 1-2), mégis olyan zene, amely a földöntúlinak előíze lehet és előkészíthet minket a mennyei muzsika befogadására….” Az ezúttal Sopronban is elhangzott előadáson egy olyan vetített képekkel színesített mű gondolataival gazdagodhatott a hallgatóság, amelynek „…mind a szövege, mind a zenéje igényes és szép. Méltó ahhoz a Bibliához, amelyből bőségesen merít.”

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben