A MEÖT felhívása: Biztonság – Bizalom – Bizonyosság

Létrehozás: 2009. június 24., 18:49 Legutolsó módosítás: 2009. június 24., 19:03

Naponta bőrünkön érezzük a biztonságnak, bizalomnak és bizonyosságnak a hiányát. Életünk különböző területein szorongások, sőt, rettegések uralnak bennünket. Bizalmi válságban élünk és a nem is olyan régen még biztos támpontot jelentő értékrendünkben is sokszor elbizonytalanodunk. Forrás: MEÖT / dr. Bóna Zoltán, MEÖT titkár

A Reformáció Hónapjának témája – ahogy az a fenti címben megjelenik – ehhez az életérzéshez, ehhez a hiányérzethez igazodik, ezt tükrözi. Mindazonáltal – pozitív szóhasználatával – tükrözi a rendíthetetlen hitet és konok igényt arra nézve, hogy éljünk, élhessünk biztonságban, a bizalom légkörében, és bizonyosságaink érvényességében. Szükségünk van, hogy fentről kapjunk megerősítést, és arra is, hogy minden körülmények között egymás számára a biztonságot jelentsük, az ősi bizonyosságot tanúsítsuk, és a bizalom légkörét újrateremtsük. Ez a célkitűzés, ez az igény nyer kifejezést és ad eszköztárat is az ez évi reformációi rendezvénysorozatunkban, amelynek főbb állomásai a következők.

Október 1-jén, csütörtökön 14 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődnek a rendezvénynek, amelyet az Ökumenikus Tanács és az Egyetemi Lelkészségek székházának kápolnájában tartunk. 

Ez a rendezvény alkalmat ad – a főtéma megfontolásán túl, illetve ahhoz kötődően – Kálvin János születésének 500 éves és Ady Endre halálának 100 éves évfordulójára való emlékezésnek is.

Október 18-án, vasárnap 17 órakor kerül megrendezésre az Ünnepi Reformációi Gála az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ünnepi beszédre dr. Bod Péter Ákos egyetemi tanár nyert felkérést. A gazdag programot – terveink szerint – az Unicum Laude Énekegyüttes, valamint Pál István „Szalonna” és Bandája, továbbá neves előadóművészek biztosítják. A Kálvin Évfordulóra való tekintettel is elhangzik Illyés Gyula: A reformációi genfi emlékműve előtt című verse.

Október 25-én, vasárnap 17 órára, az Országos Reformációi Istentiszteletre várjuk a híveket Miskolcon. Az úrvacsorás istentiszteleten Igét hirdet: Szebik Imre ny. evangélikus püspök, bizonyságot tesz Mészáros Kálmán baptista egyházelnök. A liturgikus szolgálatokban a protestáns tagegyházak püspökei, országos vezetői és a miskolci gyülekezetek lelkipásztorai vesznek részt. A felemelő spirituális élményhez az egyházi énekkarok szolgálatait kérjük fel. 

Október 31-én, szombaton 17 órakor megemlékezést tartunk Budapesten a Protestáns Emlékparkban, amelyre elsősorban a budapesti és a Budapest környéki gyülekezetek, egyházi intézmények és szervezetek híveit várjuk. Mint ismeretes, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán az evangélikus és a református templomok között van az Emlékpark. Ezen az ünnepségen imádságra Gáncs Péter evangélikus püspök, ünnepi beszédre pedig Tőkéczki László református főgondnok kaptak felkérést. Az ünnepségen közreműködik az Üdvhadsereg fúvószenekara, valamint a környék egyházi iskoláinak diáksága. Az ünnepség – a tervek szerint – a Fasori Református Templomban zenés reformációi istentisztelettel folytatódik.

A további központi rendezvényekről, Női, Missziói, Tanulmányi, Ifjúsági, Zenei programokról később adunk híradást. 

Szeretetteljes bizalommal buzdítjuk a gyülekezeteket, intézményeket és szervezeteket, hogy – lehetőleg profiljuknak megfelelően, de nem kizárólagosan – e főtémához kapcsolódva a maguk helyi programját szervezzék meg, s erről a programfüzetünkben való regisztráció érdekében legkésőbb szeptember 5-ig tájékoztatást küldeni szíveskedjenek: Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT), 1117. Budapest, Magyar tudósok krt. 3.; T: 371-2690; e-mail: oikumene@meot.hu . 

Bizalommal kérem, hogy az október 18-án, vasárnap 17 órakor, az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezésre kerülő Ünnepi Gálára – tekintettel az Uránia Filmszínház befogadóképességére – a jegyek rendelését, amelyekhez 500,- Ft/fő adományt is remélünk, legkésőbb szeptember 10-ig a fenti elérhetőségek egyikén megtenni szíveskedjenek. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben