A Magyar Református Szeretetszolgálat gyorssegélyt vitt az árvíz sújtotta területekre

Létrehozás: 2010. május 18., 14:37 Legutolsó módosítás: 2010. május 18., 14:38

Budapest – Első, gyors segélyként a Magyar Református Szeretetszolgálat több mint fél millió forint értékű szállítmányt visz a segítségre szoruló területekre. A szállítmányban ötven család részére élelmiszercsomagok vannak, valamint tisztítószerek, takarók, matracok, mert ezekre van a legnagyobb szükség. „Minden településen felvettük a kapcsolatot a helyi polgármesteri hivatallal, és a kérésük alapján állítottuk össze segélycsomagjainkat"– mondja Osgyán Dániel, a szeretetszolgálat és a segítségnyújtó akció vezetője. Forrás: reformatus.hu, ttre.ho

Először Vadna – itt ma várható a tetőzés –, Varbó, Martonyi és Szendrő településeknek juttatjuk el adományunkat, közben Meszesen, Rakacaszenden, Boldván, Szalonnán, Nagybarcán, Bánhorvátin, Sajólászlófalván, Sajóvelezden felmérjük a katasztrófa nagyságát és azt, hogy milyen jellegű és mennyiségű segítségre van szükség. Az biztos, hogy ez csak az első utunk, de nem az egyetlen, mert lehet látni, hogy nagy nehézségek jönnek, és nekünk segítenünk kell – tette hozzá az ügyvezető. Már gyűjtést is indítottunk, hogy nagyobb hatásfokkal tudjunk segíteni a továbbiakban is.

Hétfő délelőttig országszerte 2093 embert kellett kitelepíteni, vagy kimenekíteni lakóhelyéről a hétvégi ítéletidő miatt, a tűzoltók és a katasztrófavédelmisek a vihar által leginkább sújtott északi területekre irányítják a szakembereiket - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Szentes György közlése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1900 embert érintett a kitelepítés. Szikszón az éjjel negyven embert gumicsónakkal menekítettek ki. A település kórházának földszintjét víz borítja.

Az OKF és a tűzoltóságok összesen 240 tűzoltót vezényeltek Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, a védekezésben a vám- és pénzügyőrség, valamint a rendőrség is segít. A megyébe a szivattyúk és mintegy 150 ezer homokzsák mellett  ágyakat is visznek, hogy legyen hol lepihenniük a kimenekítetteknek.

Katasztrofálisnak minősítette a Borsod-Abaúj-Zeplén megyei árvízhelyzetet Rácz Miklós, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője miskolci sajtótájékoztatóján. A Sajón, a Bódván és a Hernádon egyszerre alakult ki árhullám, vélhetően minden eddigit meghaladnak majd a vízszintek. A szakemberek felkészültek a települések esetleges kitelepítésére is, mondta.

A Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjtést indított, hogy nagyobb hatásfokkal tudjanak segíteni a továbbiakban is.

Számlaszám: CIB BANK 10702019-85008898-511000005

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben