A katolikus egyház tiltakozik az azonos neműek élettársi kapcsolata ellen

Létrehozás: 2008. október 14., 12:01 Legutolsó módosítás: 2008. október 25., 15:14

Forrás: MTI

Budapest - A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Iustitia et Pax (Igazságosság és béke) Bizottsága közleményben tiltakozott az élettársi kapcsolat házassággal azonos szinten való elismerése ellen, és kéri, hogy a törvényjavaslatot az Országgyűlés vegye le napirendjéről. Véleményük szerint a törvényjavaslat számos rendelkezése sérti a család és a házasság intézményét, ellentétes az alkotmány házasságot és családot védő alkotmányos alapelvével, "nem szolgálja a nemzet drámai demográfiai helyzetének javítását, sőt ellenkező irányban hat", ellentétben áll a társadalom többségének a családról és a házasságról alkotott felfogásával.
A Iustitia et Pax Bizottság sérelmezte, hogy a törvényjavaslat nem sorolja fel a családi jog alapelvei között a házasság védelmét és ennek megfelelően a házasság intézményét az egyes részrendelkezésekkel kifejezetten degradálja. A tervezett módosítás megszünteti a házasságkötés várakozási idejét, liberalizálja a házasság felbonthatóságát azzal, hogy tovább könnyíti a megegyezésen alapuló bontás feltételeit, továbbá lehetővé teszi a házasság közjegyzői megszüntetését.
Leírták, hogy az alkotmány az élettársi kapcsolatot nem részesíti alkotmányos védelemben, a házasság intézményével szemben viszont ezt azért teszi meg, hogy "elősegítse a házastársak számára a közös gyermekkel is rendelkező család alapítását". A törvénytervezet nem mondja ki azt, hogy a házastársak egymás iránt hűséggel tartoznak, holott a házastársi hűség törvényi követelményén alapszik a házasságból született gyermek apaságának vélelme. Törvényi alapot teremt arra is, hogy az ember orvosi beavatkozások sorozatával
megváltoztassa a nemét - tette hozzá a közlemény.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben