66 millió forintos segítséget adott át a kolontári vörösiszap károsultjainak a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Létrehozás: 2011. március 24., 10:17 Legutolsó módosítás: 2011. március 24., 10:18

Kolontár – 2011. március 23-án, szerdán vette át a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettől mind a harminchárom vörösiszap károsult kolontári család az egyenként 2 millió forint értékű ingóságpótlásra használható utalványt. A támogatás a Nemzeti Összefogás Alapítvány gyűjtéséből, valamint a Nemzeti Segélyvonal 1752-es számának hívásával gyűlt össze. Az eseményen részt vett Lévai Anikó, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Tili Károly Kolontár polgármestere, Ékes József országgyűlési képviselő, valamint Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója. Erről Fekete Dániel sajtóreferens tájékoztatta az evangelikus.hu-t. Forrás: segelyszervezet.hu

Az adomány bútorra, háztartási készülékre, építőanyagra, számítástechnikai eszközökre és kertészeti felszerelésre válthatók be a Segélyszervezettel szerződésben álló, helyi és környékbeli kis- és középvállalkozók üzleteiben. 

Az utalványok átadását egy több héten át tartó felmérés előzte meg, melynek során a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szakemberei házról házra járva készítették el a kárfelmérést. A Segélyszervezet minden egyes támogatottal illetve a települések önkormányzataival is támogatási szerződést köt. Az évekkel ezelőtt kidolgozott utalványrendszeren alapuló újjáépítési segélyezés módszerét a Segélyszervezet az elmúlt években számos más katasztrófa utáni újjáépítésnél sikeresen alkalmazta. Ez a rendszer átlátható, ellenőrizhető, és biztosítja, hogy minden károsult azt szerezheti be, amire a leginkább szüksége van. 

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a katasztrófát közvetlen követő időszakban végzett gyorssegélyezésén túl, több alkalommal szervezett önkénteseket a településekre, különféle cégek támogatásával pedig többek között a térségi védőnői szolgálat korszerűsítéséhez szükséges egészségügyi felszereléseket adott át, megkezdte a kolontári művelődési ház felújítását és korszerűsítését, havi rendszerességgel élelmiszer- és személyes higiéniás eszközöket tartalmazó csomagokkal segíti a lakosokat. Támogatást nyújtott a település általános iskolájának és a diákoknak, valamint kezdeményezte a Civil Humanitárius Koordinációs Központ létrejöttét is, melynek feladata, hogy összehangolja a vörösiszap által károsult településeken a segélyszervezetek humanitárius munkáját.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben