„Olyan volt, mint egy mentőhorgony” – 75 éve fogadták el a Barmeni Teológiai Nyilatkozatot

Létrehozás: 2009. november 20., 11:16 Legutolsó módosítás: 2009. november 20., 11:16

Balatonszárszó – 75 éve fogadták el a XX. század egyik legfontosabb útmutató és tanító iratát, a Barmeni Teológiai Nyilatkozatot –erről és a Rajnai Protestáns Egyházzal kötött partneri megállapodás ünnepélyes aláírásával folytatódott a MRE XIII. Zsinati ciklusának negyedik ülése Balatonszárszón. "Olyan volt, mint egy mentő horgony, hogy a történelem viharában ne süllyedjünk el" - mondta Nikolaus Schneider, a Rajanai Protestáns Egyház lelkészi elnöke a Barmeni nyilatkozatról Balatonszárszón. Forrás: reformatus.hu / Szöveg: Dobos Zita, fotó: Kalocsai Richárd.

„Olyan volt, mint egy mentőhorgony” – 75 éve fogadták el a Barmeni Teológiai Nyilatkozatot

Nicholaus Schneider és Barbara Rudolph átveszik az MRE Zsinatának ajándékát Bölcskei Gusztávtól

A rajnai egyház lelkészi elnöke szerint hogyha "nem ragaszkodunk a hitvalló hagyományokhoz, akkor mi is elsüllyedünk.” Nikolaus Schneider beszédében kiemelte, hogy "az egész életnek Jézus Krisztus fennhatósága alatt kell állnia." Hangsúlyozta, hogy "az egyház küldetésének az a lényege, hogy felmutassa Isten igazságosságát és közvetítse Isten igéjét.
Fekete Károly a Barmeni Teológiai Nyilatkozat magyarországi fogadtatásáról tartott előadást a zsinaton. A debreceni professzornak a napokban jelent meg új könyve: a Barmeni Teológiai Nyilatkozat címmel a Kálvin Kiadó gondozásában.
A Barmeni Teológiai Nyilatkozatot1934. május 31-én, a németországi Wuppertal város Barmen nevű kerületében fogadott el a Német Hitvalló Egyház zsinata. A Hitvalló Egyház (Bekennende Kirche) lett a Hitlernek és tévtanainak ellenálló, kisebb német protestáns egyházrész, akik a Szentírás tanításaihoz igyekeztek igazodni.
A Barmeni Teológiai Nyilatkozatot a Zsinaton résztvevők közösen olvasták fel.
Ezután írta alá a Magyarországi Református Egyház és a Rajnai Protestáns Egyház a közös együttműködési megállapodást. Kiemelték: a két egyház fontosnak tartja, hogy tapasztalatot és eszmét cseréljen, valamint a gyülekezeti és egyházmegyei szintű partneri kapcsolatokat ápolja.
Ez együttműködési megállapodást Nikolaus Schneider a Rajnai Protestáns Egyház lelkészi elnöke, Barbara Rudolph egyházi főtanácsos valamint Bölcskei Gusztáv, az MRE Zsinata lelkészi elnöke, valamint Huszár Pál a Zsinat világi elnöke írta alá.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben