„Akinek a szíve ép, aggódik a másikért” – Szerdára készpénz lesz a hívásokból

Létrehozás: 2010. május 26., 12:46 Legutolsó módosítás: 2010. május 26., 12:47

A 1752 eddigi hívásszáma lapján az NSV kuratóriuma kezdeményezi a 20 milliós folyószámlahitel lehívását, így a segélyszervezetek már ezen a héten elkezdhetik a tényleges készpénzeszközök felhasználását a kárvallottak megsegítésére – áll a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében. Az alábbiakban ezt a levelet idézzük.


Bizalmi áttörés egy hét alatt a 1752 adományvonalon

Egy hét alatt kiugró eredményt ért el az öt legnagyobb magyar karitatív szervezet által ellenőrzött Nemzeti Segélyvonal. Ez az ország első olyan alapítványa, amelynek minden bevétele nyilvánosan ellenőrizhető a www.nsv.hu honlapon. Itt a hívásszámláló és az átutalások és bankkártyás fizetések online számlálása alapján látható; az ismeretlenségből induló segélyvonal egy hét alatt 150 000 hívást, közel 30 millió forint adományt gyűjtött össze. Kiugró eredmény ez, figyelembe véve, hogy a 1752 szám száz hazai telefonkészülék közül csak ötvennégyből hívható. Az alapítvány továbbra is tárgyalásokat folytat a még nem csatlakozott távközlési szolgáltatókkal.

Az NSV 1752 reklámanyagai szabadon letölthetők a honlap Sajtószobájából

A májusi ítéletidő kárvallottjainak javára hirdetett NSV gyűjtés társadalmi célú reklámjai szabadon letölthetők a www.nsv.hu/sajtoszoba címről.

Található itt banner, sajtóba, vagy képújságba való reklámgrafika, a nemzet színészeivel készített tv-klip és rádió-spot, s ezeket bármely szerkesztőség beillesztheti lapjába, honlapjába, rádió, vagy tv-adásába.
A TCR anyagok létrehozásában Avar István, Bodrogi Gyula, Pokorni Lia, Tordi Géza volt segítségünkre, a szignált Márta István szerezte.
„Miért nem képesek létrehozni egy olyan segélyszámot, amit minden hálózatból lehet hívni?”
Ezt B. Anikó kérdezi, az Index egyik topikján, s ezzel a 2005 ben alapított NSV alapcéljára kérdez rá. Ő a 41. hozzászóló, május 20.-án 7 óra 56-kor, de a fórum nem jutott el a válaszig. Pedig ilyen szám most van. Alkalmilag és időlegesen hozták létre a szolgáltatók. Ez a 1749.
A Nemzeti Segélyvonalat, a 1752-t azért szervezzük, hogy egy ilyen szám legyen mindig, állandó készenlétben, amit bármikor használni lehet külön telefontársasági döntések, külön szervezés nélkül. Az NSV célja öt éve, hogy legyen egy eszköz, amellyel a magyar társadalom bármikor képes nyilvánosan, gyorsan és közvetlenül megsegíteni a bajbajutottakat. Ahol ismert a kuratórium összetétele, és a beérkező hívásszámot, az átutalásokat és bankkártyás befizetéseket a honlap azonnal nyilvánossá teszi.

„Ha ezek is olyanok, mint a …..Alapítvány, az adományok nagy része a működésre, autókra lesz lekönyvelve…”
Marschlakó írta ezt az Indexen, ugyanebben a vitában, mint 32. hozzászóló 05. 19.-én 21.44-kor, s véleményére nagyon oda kell figyelnünk. Biztosítani, kell, hogy az adakozók tudják, összesen mennyit adtak és mi lesz az adományaikkal. Ennek előfeltétele, hogy az adományozó hívások kapcsolási díját üzemi áron kifizetjük. Ekkor minden azonos időben láthatóvá válik a www.nsv.hu honlapon. Szerintünk a nyilvános működésért, azaz az ellenőrizhetőségért ez nem nagy ár, hiszen a nemzet tartós bizalmát szeretnénk megszerezni.
Szerintünk – miközben minden karitatív akció teljes elismerést érdemel – azt, hogy mire lehet gyűjteni és mire kell adakozni, jobb, ha a legnagyobb segélyszervezetek és az állampolgárok dönthetik el, mint a telefontársaságok. A normális az lenne, ha nemzeti intézményként szolgálva a 1752 mindenki számára elérhető volna, függetlenül attól, milyen telefont használ. Ráadásul ez egy szolgáltatás lenne, senki nem kéri ingyen a hívások kapcsolását. Ennek ma több, s csak igen kis részben műszaki akadálya van.

A láthatóságról és a visszaigazolások szerepéről

Egy hét tapasztalatai alapján is bizonyosan állíthatjuk, a lényeg abban áll, hogy a közel nyolcmillió mindennapi (mobil)telefon használó meddig látja a számot, milyen élethelyzetekben kerül elé a 1752, a híradások részeként, társadalmi célú reklámként, nyomtatott hirdetésként és bannerként, vagy visszaigazolásként, hogy hol áll a gyűjtés.
Óriási erőforrás van a kezünkben. Ha csak hatmillió, egy kávé árát adományként adni képes honfitársunkra gondolunk, s közülük egy felhívásra csak minden hatodik reagál, az 25o millió forint lenne. A mi kérdésünk – és kérésünk – a következő: miért ne teremthetnénk egy hatékony nemzeti eszközt a váratlanul és súlyos helyzetbe jutott magyarok megsegítésére.

Mindezért cserébe a legteljesebb nyitottságot és nyilvánosságot garantáljuk.A hírérték persze mindig hervad, a negyedik napon, de főleg a tizenegyediken már nem izgalmas, hol áll a gyűjtés, ám mégis megtudjuk, hogy áll aznap a Nikkei, vagy a BUX.
Az NSV keresi szövetségeseit a magyar sajtóban, akik a gyűjtés állásáról is hírt adnak időnként, jelezve, hogy mennyire széles, vagy még el sem indult érdemben a tényleges, tettekben is kifejeződő szolidaritás,

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben