A lelkiségi mozgalmak sokszínűvé teszik a katolikus egyházat

Létrehozás: 2011. november 21., 12:52 Legutolsó módosítás: 2011. november 21., 12:52

November 16-án tartották éves találkozójukat a lelkiségi mozgalmak felelősei az Országos Lelkipásztori Intézetben. Forrás: Magyar Kurír

Gáspár István, az OLI új igazgatója bevezető gondolatiban felidézte Ratzinger pápa szavait: „a mozgalmak valóban Isten ajándékai az újra evangelizálás szempontjából”. Utalt a következő, 2012-ben megrendezendő rendes szinódus témájára, az új evangelizációra, mely témát az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napok is szeretné a középpontba állítani. Először magunkon kell kezdenünk az evangelizálást; hagyjuk, hogy Jézus tekintete újra megpihenjen rajtunk – mint Zakeuson, Péteren vagy a pogány századoson –, átformáljon, megváltoztasson. Először legyünk jelen Jézus számára, üljünk meg a Mester lábainál, hallgassuk Őt, és utána induljunk küldésére az evangelizálás útján – hangsúlyozta az Országos Lelkipásztori Intézet vezetője. XVI. Benedek pápa nyomán óvta a lelkiségi mozgalmakat az elintézményesüléstől: „általánosságban az egyháznak a lehető legszűkebb korlátok közé kell szorítania az adminisztratív intézményeket. Nem szabad, hogy végképp elintézményesüljön, hanem mindig nyitottnak kell maradnia az Úr előre nem látható és nem tervezhető hívásaira.”

A találkozó folyamán minden lelkiségi mozgalom felelőse beszámolt az életüket éppen foglalkoztató örömökről, nehézségekről, közösségeik fő célkitűzéseiről; visszatekintettek az elmúlt évre és előre a következőre. Nagy könnyebbség, hogy szinte már minden lelkiségi mozgalom rendelkezik saját honlappal, ahol minden fontos információt megkaphat az érdeklődő, akár a közösségről szeretne többet megtudni, akár a programjaik érdeklik.

A következő lelkiségi mozgalmak képviseltették magukat: Antióchia Közösség, Chemin Neuf Közösség, Ciszteri Obláció, Együtt Nagyasszonyunk Dicsőségére Házasközösségek, Emmánuel Közösség, Ferences Világi Rend, Fokoláre Mozgalom, Házas Hétvége, Katolikus Karizmatikus Megújulás, Keresztény Élet Közössége, Magyar Schönstatt Családmozgalom, MÉCS Családközösségek, Neokatekumenális Út, Regnum Marianum Közösség, Szentjánosbogár Közösség.

A közösségek egymást hallgatva, beszélgetve felismerték annak nagy ajándékát, hogy egymást hogyan tudják kiegészíteni, segíteni, buzdítani. A résztvevőket örömmel töltötte el annak megtapasztalása, hogy a lelkiségi mozgalmak élete milyen gazdaggá és sokszínűvé teszi egyházunkat.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben