Zsidó múzeum Moszkvában a tolerancia jegyében

— Felvéve: , , ,
Létrehozás: 2009. szeptember 26., 10:37 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 26., 10:39

Moszkva – A világ egyik legnagyobb zsidó múzeuma és közösségi központja jöhet létre német közreműködéssel 2012-re Moszkvában abban az épületben, amely Konsztantyin Melnyikov világhírű orosz avantgárd építész tervei alapján készült még az 1920-as években. Forrás: MTI

Willemeit, a Graft Berlin vállalkozás építésze elmondta, hogy nem a mérete miatt lesz különleges az új múzeum, hanem mert olyan közösségi-társasági központnak tervezik, amelyben minden megtalálható majd, ami az oroszországi zsidók életének és történetének részét képezi.   

Az Obraszova utcában 1926-1927-ben épült, egykori Bahmetyevszkij autóbuszgarázs a szovjet konstruktivista ipari építészet kiemelkedő művei közé tartozik. A kilencezer négyzetméteres csarnokban jelenleg modern művészeti kiállítóterem található – itt kezdődik pénteken a harmadik Moszkvai Nemzetközi Művészeti Biennálé.   

A német vállalkozók a földszint alatt is hatalmas méretű, kiállítások és rendezvények megszervezésére alkalmas termek kiépítését tervezik.  

Az épületet korábban Roman Abramovics orosz oligarcha több milliós támogatásával már felújították, hogy barátnője – átmeneti időre – művészeti múzeumként használhassa a csarnokot, jóllehet a létesítményt Moszkva városa már korábban átadta használatra a zsidó közösségnek. Sok szomszédos épületet zsidó intézmények használnak, működik ott iskola, egyetem, konyha és egészségközpont is.   

Boruch Gorin, az oroszországi zsidó közösség szóvivője elmondta, hogy a múzeum homlokterében nem annyira a holokauszt áll majd, hanem inkább a zsidók ünnepekkel és szokásokkal tarkított életébe kívánnak bepillantást engedni. A tervek között szerepel könyvtár, étterem, tanulmányi és konferenciaközpont kialakítása is. A létesítmény igazgatójának a Berlinben élő Boris Moshkovitsot nevezték ki.

Az átépítés kivitelezése várhatóan 50 millió euróba kerül, a költségeket gazdag orosz zsidók adományaiból fedezik.   

A 2010 januárjában kezdődő átalakítás kezdeményezőinek szándéka szerint a központ létrehozásával egyrészt élhető jövőt szeretnének nyújtani a Moszkvában élő több tízezer zsidónak, másrészt visszatérésre kívánják ösztönözni a kommunista rendszer összeomlása után Izraelbe és más országokba kivándorolt oroszországi zsidókat.   

Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfő még elnökként támogatásáról biztosította a múzeum létrehozásának tervét, és a televízió nyilvánossága előtt egy havi fizetését is felajánlotta az átalakítás költségeire.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben