Zöld titulusért vetélkednek az USA templomai és zsinagógái

Létrehozás: 2009. május 12., 09:29 Legutolsó módosítás: 2009. május 12., 09:30

Lassan divattá válik az Egyesült Államokban a zöld építészet. Eleinte javarészt az irodaházak és a magánépítkezések versenyeztek az egyes épületek környezettudatosságát minősítő, hivatalos LEED-skála megfelelő fokozataiért, ám az utóbbi időben a felekezetk is felfedezték maguknak. Eddig tíz egyházi épület nyert el LEED-minősítést, de további 54 vár rá. Forrás: hg.hu

Az Associated Press riportja a Chicagótól nem messze fekvő Evanston új zsinagógáját hozza fel példaként. A 2008 februárjára elkészült épületet a régi anyagának felhasználásával emelték a Ross Barney Architects tervei alapján, külsejét újrahasznosított faanyag borítja. Az építkezés kilencmillió dolláros költségéből körülbelül 750 ezer hizható összefüggésbe a „zöld” irányvonallal – ám a közösség tavaly szeptemberben először (és eddig egyedüliként) nyerte el Illinois államban a LEED-minősítést szakrális épületért.

Az eddigi tíz minősített épület egyébként meglepően vegyes: van köztük zsinagóga, valamint hét különféle protestáns felekezet is. Ez arra utal, hogy az egyházak kezdik presztízskérdésnek tekinteni a fenntartható épületeket. Igaz, az elérhető megtakarítás sem mellékes: számítások szerint átlagosan 30%-kal csökkenek a rezsiköltségek a jó döntésnek köszönhetően. Kiemelkedő példa a texasi Plano újonnan épült Prestonwood baptista temploma, ahol feleannyit költenek a gáz- és vízszámlára, mint egy hagyományos módszerekkel épült, ugyanakkora házban – ez pedig évente egymillió dolláros spórolást jelent.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben