Egyházi és civil támogatás a szabad nyelhasználatért

Létrehozás: 2010. november 10., 11:58 Legutolsó módosítás: 2010. november 10., 11:59

Felvidéken alaírásgyűjtésbe kezdtek a szabad nyelvhasználatért. A kezdeményezés mögé egyre többen sorakoznak fel. Forrás: kitekinto.hu

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinati Tanácsa november 4-én, Hanván megtartott 8. ülésszakának 13. ülésén többek között tárgyalt a szlovákiai szabad nyelvhasználat érdekében indult aláírásgyűjtésről. Ezzel kapcsolatban a következő ZST-163/2010-es számú határozatot hozta:

„A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinati Tanácsa támogatja azt az aláírásgyűjtést, mely a szlovákiai szabad nyelvhasználat érdekében indult. A kezdeményezés követeli az anyanyelvhasználatot érintő pénzügyi büntetések teljes eltörlését, valamint az összes kisebbséget hátrányosan érintő rendelkezés eltörlését a Szlovák Köztársaság 270/1995 Tc. államnyelvéről szóló törvényből.

A Szlovákiai Református keresztyén egyház támogatja a Berényi József, Grendel Lajos, Gyepes Lajos, Hrubík Béla, Miroslav Kusý, Grigorij Mesežnikov, Mézes Rudolf és Martin Porubjak által kezdeményezett aláírásgyűjtést.”

A Pázmaneum Polgári Társulás is körlevelében buzdította a felvidéki magyar katolikus lelkipásztorokat és híveket a szabad anyanyelvhasználatért indított petíció aláírására.

„Szinte a petíció elindításának másnapján felhívtuk a felvidéki magyar katolikus lelkipásztorok és hívek figyelmét a Magyar Koalíció Pártjának a kezdeményezésére. Fontos, hogy tisztán lássunk és megszólaljunk a minket érintő kérdésekben! Az egyházmegyei felosztás vagy másképpen egyházmegyei Trianon után folyamatosan olyan törvények láttak napvilágot, amelyek érintik a felvidéki magyar katolikusok mindennapjait. Szükségét éreztük annak, hogy biztassuk a lelkiatyákat és a híveket, hogy lehetőségeikhez mérten csatlakozzanak a kezdeményezéshez, mint civil állampolgárok" – nyilatkozta Karaffa Attila, a Pázmaneum titkára.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben