XVI. Benedek pápa nagy várakozással tekint a papok éve elé

Létrehozás: 2009. június 16., 08:44 Legutolsó módosítás: 2009. június 16., 08:50

Róma – A június 14-i Úrangyala-imádság alkalmával a Szentatya a június 19-én kezdődő, a papságnak szentelt évről és a világválság következményeiről beszélt. Forrás: Magyar Kurír

E kezdeményezés a papi küldetés értékének és jelentésének megismertetését, illetve új papi hivatások születését igyekszik előmozdítani – mondta a pápa a Szent Péter téren. Jelenleg több mint 400 000 lelkipásztor szolgálja a Katolikus Egyházat világszerte.

A „Krisztus hűsége, a papok hűsége” mottóval meghirdetett, 2010. június 18-áig tartó papok éve a Szent Pál-évet követi, melyet június 28-án, Szent Péter és Pál napján zár le XVI. Benedek pápa ünnepélyes keretek között.

A pápa Jézus Szíve ünnepén, a Szent Péter-bazilikában vesperás keretében nyitja meg a papok évét. A 150 évvel ezelőtt elhunyt Vianney Szent János (1786–1859), a papok védőszentje az emlékév folyamán kiemelt példaként áll a lelkipásztorok előtt.

Benedek pápa arra buzdította a híveket, hogy imádkozzanak a papokért és a papi hivatásokért.

*

Az Úrangyala-imádság alkalmával mondott beszédében a pápa kifejezte reményét, hogy „a jelenlegi válság lehetőséggé lesz”. Emlékeztetett a június végén New Yorkban tartandó ENSZ-konferenciára, amelyen a gazdasági és pénzügyi krízisnek a fejlődő országokra gyakorolt hatásairól folytatnak tanácskozást a résztvevők. A pápa azért fohászkodik, hogy a válságra való tekintettel „az emberi méltóságot helyezve a középpontba, a javak és a hatalom igazságos elosztása valósuljon meg“. Aggodalmát fejezte ki a szegények egyre növekvő száma miatt, „teljességgel elfogadhatatlan realitásnak nevezve” az éhezést, amely az utóbbi évtizedek minden erőfeszítése ellenére egyre több embert sújt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben