XVI. Benedek pápa fogadta a brit miniszterelnököt

Létrehozás: 2009. február 20., 10:12 Legutolsó módosítás: 2009. február 20., 10:13

Róma - Február 19-én délelőtt a Szentatya kihallgatáson fogadta Gordon Brown miniszterelnököt, aki ezt követően találkozott Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral és Dominique Mamberti érsekkel, a Vatikán államközi kapcsolatainak titkárával. Forrás: Magyar Kurír

XVI. Benedek pápa fogadta a brit miniszterelnököt

Gordon Brown és XVI. Benedek

A megbeszélések során a felek a jelenlegi világgazdasági válsággal foglalkoztak. Megvitatták a kevésbé fejlett országokat segítő kezdeményezések kérdését, a környezet iránti tisztelet és a fenntartható fejlődés témáját – szerepel a Vatikáni Rádió tudósításában.

Reményüket fejezték ki, hogy a nemzetközi közösség megújítja elkötelezettségét a jelenlegi konfliktusok megoldására, különösen a Közel-Keleten. Végül közös érdeklődésre számot tevő kérdéseket érintettek, különösen az Egyesült Királyság katolikus közösségére vonatkozóan – olvasható a Szentszék Sajtóterme által kiadott közleményben.

* * *

A L’Osservatore Romano vatikáni napilap február 19-i száma címlapon közli Gordon Brown brit miniszterelnök cikkét „Globális kihívás: gazdasági válság és a szegénység gyökeres felszámolása” címmel. A mostani válság bebizonyította: nem engedhetjük meg, hogy egyes országokban súlyosra forduljon a helyzet, mert hatása az egész nemzetközi közösséget érinti. Alapvető, hogy a nemzetközi megoldások ne hagyják figyelmen kívül a fejlődő országokat. Mint politikus, tudom, hogy a vallások mozgósítják saját erőforrásaikat – írja a brit kormányfő. Az olyan értékek, mint az igazságosság és a szolidaritás, vagy azok, amelyek leszögezik, hogy minden gyermeknek joga van védőoltáshoz és gyógyszerekhez, lehetővé teszik az Egyesült Királyság és a Szentszék együttműködését. A két fél közösen támogatja a védőoltásra vonatkozó nemzetközi pénzügyi alapot; ennek kézzelfogható kifejezéseként a pápa 2006-ban megvásárolta az első IFFI kötvényt (Nemzetközi pénzügyi eszköz a védőoltásokért – International Financing Facility for Immunisation). A védőoltások már több mint egymillió ember, főleg gyermekek életét mentették meg.

Gordon Brown cikkében támogatja XVI. Benedek pápa tavaly június 18-án közzétett felhívását, mely szerint „hatékony választ kell adni a gazdasági válságra, amely a föld különböző térségeit sújtja. Nemzetközi akciótervet kell készíteni, hogy megszabadítsuk a világot a szélsőséges szegénységtől”. Erre a hívásra kell válaszolnunk áprilisban a londoni csúcstalálkozón – zárja cikkét Gordon Brown a vatikáni napilapban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben