XVI. Benedek pápa felszólított a Chilével való szolidaritásra

Létrehozás: 2010. március 08., 12:40 Legutolsó módosítás: 2010. március 08., 12:43

Róma – Szóbeli felhívásait követően a pápa írott üzenetben fordult a chileikhez, akiket súlyos földrengés ért: Isten vigaszát kéri az áldozatok számára, a reményt és a testvéri szolidaritást a nehézségek leküzdésére; imáiról biztosítja őket. Forrás: Magyar Kurír

Az amerikai geofizikai intézet jelentése szerint március 5-én, pénteken hajnalban a Richter-skála szerinti 6,8 erősségű földrengés rázta meg Chilét. Nagy félelem töltötte el a lakosságot. A dél-amerikai országban vasárnap háromnapos nemzeti gyász kezdődött.

Szolidaritását kifejezendő XVI. Benedek üzenetet küldött Alejandro Goic Karmelic püspöknek, a chilei püspöki konferencia elnökének. Levelében lelki közelségéről biztosítja a híveket; arra buzdítja az egyházi közösséget, a polgári intézményeket és minden jóakaratú embert, hogy e nehéz pillanatokban nagylelkűen és szeretettel nyújtsanak segítséget a rászorulóknak. A lélek felemelésére, a bizalom visszaadására és a lakosság összefogásra van szükség – írja a pápa.

Hasonlóan fogalmaz Goic Karmelic püspök az ország katolikus közösségeinek küldött üzenetében: az épületek és az utak újjáépítésén túl a félelemtől, az erőszaktól és a törvénytelenségektől megsérült lélek megtisztulására van szükség. A földrengést követő rablásokat fájdalmas és érthetetlen jelenségnek nevezi a főpásztor. Hangsúlyozza, hogy ezek komoly tükröt tartanak a chileiek elé, hogy vizsgálják meg oktatásuk és értékeik kérdését.

A jelenlegi helyzetről nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak Ricardo Ezzati Andrello, Concepción érseke. Nagyon súlyosnak nevezte a helyzetet: nemcsak fizikai, de erkölcsi megrázkódtatás is érte a lakosságot: az emberek egymásra támadtak, betörtek az élelmiszerüzletekbe és a boltokba. A hadsereg megérkezése után normalizálódott a helyzet. Jelenleg az elsősegélynyújtás megszervezésével vannak elfoglalva. Élelmiszert és alapvető szükségleti cikkeket igyekeznek szétosztani. A félelem, a pánik és a harag kezelése érdekében Concepción érseke arra kérte a papokat, hogy álljanak az emberek mellé, mert a lakosság nagy részének leginkább baráti szóra, testvéri gesztusra és Isten áldására van szüksége. Ezen emberi megnyilatkozások fejezik ki a közelséget, a szeretetet. Az érsek minden nap fél egykor szentmisét mutat be a székesegyház előterében, és napról napra nő azok száma, akik áldozáshoz járulnak. Az embereknek nemcsak kenyérre és vízre van szükségük, hanem valakire, aki meghallgatja őket. Akit meghallgatnak és megértenek, visszanyeri a bizalmat. Arra van szükség, hogy visszaadjuk az embereknek a bizalmat – hangsúlyozza az érsek.

Alejandro Goic, a chilei püspöki konferencia elnöke köszönetet mondott az olasz Caritasnak a szolidaritásért. Az olasz püspöki konferencia egymillió eurót különített el a földrengés sújtotta chilei lakosság részére. A dél-amerikai országban a püspökök nevében a Caritas kampányt indított „Chile imádkozik és segíti az országot” elnevezéssel. Pénzt és nem romlandó élelmiszert gyűjtenek. Minden egyházmegyében központokat nyitottak a liszt, rizs, tészta, olaj és cukor tárolására. A hétvégéig a Caritas teherautói 150 ezer családnak osztják szét az élelmiszereket a földrengéstől leginkább sújtott területeken.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben