XVI. Benedek pápa beszéde a máltai repülőtéren

Létrehozás: 2010. április 20., 11:56 Legutolsó módosítás: 2010. április 20., 11:57

Búcsúbeszédében a Szentatya a szigetország azon értékeit hangsúlyozta, amelyek hozzájárultak keresztény identitásának kialakulásához és megerősödéséhez. Forrás: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió

„Ez az út lehetővé tette, hogy még jobban értékeljem, hogyan alakította ki a máltai nép spirituális identitását a Szent Pál által hirdetett evangélium” – a repülőtéren mondott beszédében XVI. Benedek köszönetét fejezte ki a máltaiaknak. Arra buzdította őket, hogy mélyítsék el keresztény identitástudatukat, és vállalják az ebből származó kötelezettségeiket. Mozdítsák elő az evangéliumi értékeket, amelyek egyértelmű szemléletet nyújtanak az emberi méltóságról, az emberi nem közös származásáról és elhivatottságáról. Legyenek büszkék keresztény hivatásukra és gondosan őrizzék meg vallási és kulturális örökségüket. Tekintsenek reménnyel a jövőbe, forduljanak mély tisztelettel Isten teremtett világa felé, tartsák tiszteletben az emberi életet, becsüljék nagyra a házasságot és a család egységét.

Mivel Málta a Földközi-tenger szívében helyezkedik el, számos bevándorló érkezik a szigetországba. Egyesek azért, hogy meneküljenek az erőszak és az üldöztetés elől, mások jobb életkörülményeket remélnek. A Szentatya kifejezte: tudja, hogy a menekültek befogadása olyan nehézségeket okozhat, amelyeket egyetlen ország sem tud egyedül megoldani. Arra buzdított, hogy a máltaiak keresztény gyökereik erejével, más államok és nemzetközi szervezetek támogatásával segítsék mindazokat, akik a sziget partjaira érkeznek, és biztosítsák számukra jogaik tiszteletben tartását. E nemes cél megvalósításához fáradhatatlan párbeszédre és együttműködésre van szükség a nemzetközi és európai közösségen belül – hangsúlyozta Benedek pápa.

Egység, szolidaritás és kölcsönös tisztelet – ezek képezik Málta társadalmi és politikai életének alapját. Ezek az értékek, amelyek katolikus hitükből származnak, iránytűként vezetik őket a hiteles és átfogó fejlődés útján. Az egyház társadalmi tanításának kincsestára irányítsa erőfeszítéseiket. Ne engedjék, hogy identitásukat kikezdje a közöny vagy a relativizmus. Legyenek mindig hűségesek Szent Pál tanításához, aki így buzdítja őket: „Vigyázzatok, legyetek állhatatosak a hitben, viselkedjetek férfiasan, legyetek erősek! Minden dolgotokat szeretetben intézzétek” (1Kor 16, 13–14)

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben