XVI. Benedek fogadta Ausztria új szentszéki nagykövetét

Létrehozás: 2011. február 07., 15:57 Legutolsó módosítás: 2011. február 07., 15:59

Róma – Alfons Kloss új osztrák szentszéki nagykövethez intézett beszédében a pápa hangsúlyozta, hogy a közös európai ház felépítése csakis a kereszténység, az evangéliumi értékek alapján lehetséges. Forrás: Magyar Kurír

Visszaemlékezett négy évvel ezelőtti máriazelli zarándoklatára, amely során személyesen is meggyőződhetett arról, hogy Ausztria lakosságában mélyen él a katolikus hit. Az ország kultúrája, történelme és hétköznapi élete is erről tanúskodik.

Kifejtette, hogy Európa számos országában sajátos feszültség tapasztalható az állam és a vallás között. A politikai hatóságok egyrészt a magánszférába kívánják szorítani a vallásgyakorlatot, másrészt megpróbálják szekularizálni az evangéliumi üzenetet, hogy alkalmazható legyen a modern kultúrára. A pápa elismerését fejezte ki, amiért az osztrák kormány felemelte szavát a feszület nyilvános használatáért és a vallásszabadság kérdésének megoldásáért.

A vallásszabadság elismerése lehetővé teszi, hogy az egyházi közösség folytathassa sokrétű tevékenységét az egész társadalom hasznára, az oktatástól a karitatív szolgálatokig – állapította meg a Szentatya. Kifejtette, hogy a családpolitika különösen fontos a Szentszék számára. A család az emberség iskolája, amely a kölcsönös szereteten és az együttműködésen alapul. Kérte, hogy különleges erővel védjék az egy férfi egy nő közötti házasságot és a születendő életet - számol be a találkozásról a Vatikáni Rádió olasz nyelvű honlapja.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben