XVI. Benedek „Caritas in veritate” enciklikája – konferencia Rómában

Létrehozás: 2009. július 23., 10:04 Legutolsó módosítás: 2009. július 23., 10:05

Róma – Július 21-én, kedden politikai, gazdasági és vallási szakemberek tanácskoztak a római Szent Márta-templomban „A válság ideológiáján túl – A fejlődés, az etika és a piac az enciklikában” témában. Forrás: Magyar Kurír

Több mint egy éve tart a gazdasági és pénzügyi világválság. Többek elképzelése szerint a válság közvetlen okozója a szabad piac, a kapitalista rendszer, ezért vissza kell állítani az államok szerepét a gazdasági folyamatok irányításában, amely egyre inkább meggyengült a kollektivista rendszerek összeomlása és a globalizáció robbanásszerű térfoglalása óta.

A pápai körlevél bátran szembenéz ezzel a témával, és hasznos útmutatást kínál. A pápa világosan rámutat a piac, a vállalkozás, a globalizáció pozitív lehetőségeire. Nem közvetlenül ebből erednek azok a nehézségek, amelyekkel ma szembe kell néznünk – fogalmaz XVI. Benedek. A problémák elsősorban abból származnak, hogy meggyengült a társadalom erkölcsi alapja, tartása, ami a gazdasági életben, a vállalkozásokban is megmutatkozik.

* * *

A L'Osservatore Romano július 19-i vezércikkében Giuseppe Tamburrano a gazdasági válságot elemezve kiemelte, hogy a Rerum novarum a liberalizmus és a szocializmus rendszerét bírálta, és az igazságos, személyre szabott közgazdaságot ajánlotta. „XVI. Benedeknek nem beszélőpartnere sem a liberalizmus, sem a szocializmus; világméretű igazságtalan gazdasági rendszerrel áll szemben, amely nem ismeri a nyomor, az éhínség, az analfabetizmus, a gyermekhalandóság, az egyenlőtlenség, a fanatizmus, a drogkereskedelem valóságát” – fogalmaz Tamburrano. „A liberalizmus csődöt mondott, a kommunista rendszer nincs többé. Egyedül az egyház maradt, hogy emberséges gazdasági rendszert javasoljon, a föld elhagyatottjaiért kiáltson, minden embernek egyenlő méltóságot követelve” – következtetett a cikkíró.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben